Ukrajina očakávala rekordnú úrodu obilnín, boje to zmenili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poľnohospodárstvo
Foto: SITA/Martin Medňanský

AMSTERDAM 20. augusta (WEBNOVINY) – Ruský zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z Európskej únie zmenší export Holandska o „prinajmenšom 300 miliónov eur“. Uviedol to holandský štatistický úrad.

Celková hodnota holandského exportu potravín do Ruska vrátane ovocia, zeleniny, mäsa a mliečnych produktov, bola v roku 2013 500 miliónov eur.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Keďže 200 miliónov eur tvorili platby poskytovateľom služieb zo susedných krajín, export do Ruska pre holandské firmy vytvoril príjmy v sume 300 miliónov eur, uviedol štatistický úrad.

Európska komisia pomôže farmárom

Holandsko je piatym najväčším svetovým exportérom poľnohospodárskych produktov. S exportom do Ruska súvisí zhruba päť tisíc pracovných miest v Holandsku, pričom významná časť z nich je v sektore poľnohospodárstva a v logistických firmách.

Organizácia holandských poľnohospodárov (LTO) preto privítala rozhodnutie Európskej komisie, ktorá v pondelok oznámila, že na pomoc farmárom postihnutým ruskými sankciami vynaloží 125 miliónov eur.

Ukrajina prišla o rekordnú úrodu

V dôsledku bojov s proruskými separatistami a ruskej anexii Krymu Ukrajina v tomto roku príde o 15 percent úrody obilnín. V utorok to vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Kvôli nim sme stratili 15 percent celkovej úrody,“ citovala Jaceňuka agentúra Interfax.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva pôvodne predpokladalo, že tohtoročná úroda prekoná minuloročný historický rekord. Minulý rok Ukrajina dopestovala 63 miliónov ton plodín.

Analytici a obchodníci hovoria, že úroda pravdepodobne dosiahne okolo 60 miliónov ton. Jaceňuk o najnovšej prognóze úrody nehovoril. Strata 15 percent by na základe prognózy vo výške 63 miliónov ton znamenala stratu 9,5 milióna ton.

Na konci júla ukrajinský minister poľnohospodárstva Ihor Švajka prognózoval, že strata na úrode sa bude pohybovať od 500 tisíc do 550 tisíc ton. Ukrajinskí farmári do 15. augusta zožali obilniny v objeme 34,7 milióna ton, vrátane 24,1 milióna ton pšenice a 9,3 milióna ton jačmeňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia