VšZP schválila klientom liečbu v cudzine za milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vszp, vseobecna zdravotna poistovna
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. augusta (WEBNOVINY) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odobrila v uplynulom roku svojim klientom liečbu za hranicami Slovenska v predpokladanej výške 4,3 milióna eur, čo je oproti roku 2012 o 14 tisíc eur viac. Tretinu z nákladov tvoria transplantácie orgánov, ktoré patria k finančne najnáročnejším.

V uplynulom roku štátna poisťovňa schválila 92 takýchto zákrokov v cudzine, a to spolu so súvisiacimi predtransplantačnými vyšetreniami a potransplantačnými kontrolami. Jej klienti najčastejšie podstúpili transplantáciu pľúc a pečene. Ceny týchto výkonov sa pohybujú v rozmedzí od 67 tisíc do 155 tisíc eur.

VšZP už schvaľuje aj protónovú liečbu

„V roku 2013 začala VšZP schvaľovať ďalší finančne náročný výkon, protónovú liečbu onkologických ochorení v Českej republike. Celkovo v roku 2013 schválila liečbu 12 pacientom v predpokladanej výške 322 500 eur,“ uviedla hovorkyňa VšZP Eva Ravingerová.

Štátna zdravotná poisťovňa v minulom roku schválila celkovo 595 návrhov na liečbu v cudzine. Záujem bol najmä o členské krajiny Európskej únie, na ktoré smerovalo 571 žiadostí.

Väčšina pacientov cestuje do Česka

Najčastejšie poistenci VšZP vycestovali, prípadne ešte len vycestujú, za zdravotnou starostlivosťou do Českej republiky, a to až v 411 prípadoch, nasleduje Rakúsko (93) a Nemecko (42). Našincom bola liečba schválená v celkovo 12 krajinách EÚ.

Okrem spomínaných transplantácií boli medzi odobrenými návrhmi aj neurochirurgické výkony a neurologické vyšetrenia, liečba gama nožom a kybernetickým nožom, genetické vyšetrenia, ortopedické operácie, výroba či aplikácia tvrdých kontaktných šošoviek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa