Potravinári majú zbraň na ruské embargo, slovenské výrobky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Košík and potraviny
Foto: telegraph.co.uk

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Aký vplyv bude mať ruské embargo na dovoz potravín z Európskej únie na slovenský trh je ťažko odhadnúť.

Verejní činitelia by mali ísť príkladom

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) je však jednou z ciest ako sa vyrovnať s možnými dopadmi, posilňovanie spotrebiteľského patriotizmu a teda zvyšovanie predaja slovenských potravín na domácom trhu. Príkladom v tomto smere by mali ísť štátne orgány.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa komory by napríklad prezidentská kancelária, parlament, vláda či ministerstvá pri zabezpečovaní obedov, recepcií a občerstvenia mali siahať predovšetkým po domácich surovinách a potravinách.

„Ťažko totiž budeme presviedčať spotrebiteľov, aby uprednostňovali slovenské výrobky, ak osobnosti verejného života budú svojich hostí ponúkať zahraničnými nápojmi a potravinami,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík.

Potenciál máme veľký, treba ale vhodné podmienky

Značný priestor pre domácu produkciu vidí komora aj v školskom a ústavnom stravovaní. Prispieť k tomu by podľa nej mohla aj ostatná úprava zákona o verejnom obstarávaní.

Okrem toho, ako pripomína, by sa mohol využívať aj inštitút takzvaného zeleného verejného obstarávania, ktorý sa vzťahuje aj na stravovacie služby a zásobovanie potravinami. Je to spôsob, ktorým orgány verejnej správy integrujú environmentálne požiadavky do procesu tendrov.

SPPK stále pripomína, že približne polovica potravín, ktoré sa u nás predajú, pochádza zo zahraničia. Semančík konštatuje, že to Slovensko stavia na úroveň rozvojových krajín.

„Náš potenciál na zabezpečenie potravinovej suverenity štátu je však dostačujúci. Je úlohou agropotravinárov intenzívne ho využívať a povinnosťou politikov vytvárať pre to vhodné podmienky,“ dodal predseda SPPK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Semančík
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora