Tipos a iné firmy patriace pod rezort financií boli v zisku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Všetky štyri akciové spoločnosti patriace pod rezort financií boli v minulom roku v zisku. Vyplýva to zo správy o výkone práv akcionára v akciových spoločnostiach so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva financií SR za rok 2013, ktorú v stredu schválila vláda.

Slovenská konsolidačná dosiahla v minulom roku zisk 1,67 mil. eur, Slovenská záručná a rozvojová banka bola v pluse 762 tis. eur. Národná lotériová spoločnosť Tipos dosiahla v minulom roku zisk 7,9 mil. eur a Slovenská elektrizačná prenosová sústava evidovala zisk 69,2 mil. eur.

Slovenská konsolidačná bola v roku 2012 v strate

Ako sa ďalej uvádza v správe, Slovenská konsolidačná sa vlani zamerala na maximalizáciu výsledku hospodárenia, pričom sa vysporiadavala s rizikovosťou pohľadávok nadobudnutých od zdravotných poisťovní dotváraním opravných položiek.

V tomto roku očakáva Slovenská konsolidačná zisk na úrovni 1,9 mil. eur. Slovenská záručná a rozvojová banka ešte za rok 2012 vykázala stratu 7,6 mil. eur. V nasledujúcich rokoch pritom počíta už len s plusovým hospodárením, aby mohla Ministerstvu financií SR vyplácať dividendy.

Príjmy Tiposu stúpli

Národná lotériová spoločnosť Tipos dosiahla v minulom roku celkové výnosy 371,2 mil. eur. V medziročnom porovnaní stúpli o 3,1 %. Náklady dosiahli 363,4 mil. eur. Až 99,7 % z výnosov pritom predstavujú tržby z hazardných hier, ktoré medziročne vzrástli o 3,2 % na 370 mil. eur.

Zisk Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy bol medziročne nižší o 9,4 mil. eur, a to hlavne pre medziročný pokles čistých výnosov z medzinárodnej prevádzky prenosovej sústavy. „Napriek pretrvávajúcej globálnej ekonomickej kríze, s ktorou sa všetky subjekty pôsobiace na trhu s elektrinou museli vyrovnať, dosiahla Slovenská elektrizačná prenosová sústava v roku 2013 veľmi priaznivý hospodársky výsledok,“ uvádza sa v správe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRSEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústavaSZRB Slovenská záručná a rozvojová bankaTIPOS, a.s.