Ropa zdražela pre pokles zásob, zlato kleslo po raste doláru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 21. augusta (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu posilnili. Ľahká americká ropa zdražela po zverejnení správy, ktorá ukázala, že zásoby čierneho zlata v USA minulý týždeň výrazne oslabili. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) informoval, že zásoby ropy sa znížili o 4,5 milióna barelov, čo bolo viac, ako očakávali analytici.

Októbrové dodávky ľahkej americkej ropy zdraželi o 59 centov a uzavreli na úrovni 93,45 dolára za barel. Londýnska ropa Brent sa v stredu zotavila po tom, ako v utorok jej cena klesla na 14-mesačné minimum 101,07 dolára za barel. Októbrové dodávky ropy Brent zdraželi o 72 centov na 102,28 dolára za barel.

Ceny zlata v stredu oslabili, keďže posilnil dolár v reakcii na ekonomický optimizmus. Záznam zo zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) totiž ukázal, že centrálna banka pozoruje pokrok na trhu práce. Dobré ekonomické správy vrátane utorkových informácií o počte začatých stavieb domov v USA negatívne ovplyvnili príťažlivosť zlata ako poistky voči ekonomickej neistote.

Spotová cena žltého kovu do 18:42 GMT klesla o 0,4 percenta na 1 290,21 dolára za uncu. Decembrové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli nižšie o 1,50 dolára na úrovni 1 295,20 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie FED Americká centrálna banka