Dlh Ukrajiny za plyn rastie, Rusi čakajú splnenie záväzkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: SITA/AP

MOSKVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, vo štvrtok uviedla, že nesplatený dlh Ukrajiny za dodávky plynu predstavoval k 1. augustu 5,3 miliardy USD. Ruský exportér plynu tiež vyzval Kyjev, aby zabezpečil, že tranzit plynu do Európy bude pokračovať bez prerušenia.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Gazprom sa spolieha na to, že ukrajinský Naftogaz splní svoje záväzky a uhradí nedoplatky za dodaný plyn a zabezpečí hladký tranzit plynu cez územie Ukrajiny,“ povedal hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Ukrajina chce za tisíc kubických metrov ruského plynu zaplatiť 268,50 USD. Moskva sa však snaží udržať cenu na úrovni z roku 2009, a to 485 USD za tisíc kubických metrov. Kyjevu však ponúkla, že je ochotná vzdať sa vývozného cla, čím by cena klesla na 385 USD za tisíc kubických metrov.

To je v súlade s tým, čo Rusko účtuje ostatným európskym štátom. Počas série rokovaní, ktoré sprostredkovala už skôr Európska komisia, sa nepodarilo nájsť kompromis.

Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu už 16. júna pre nesplatenie aspoň časti ukrajinského dlhu v stanovenom termíne. Ruský plyn však odvtedy do Európy prúdi bez prerušenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie GazpromNaftogaz