Ruskej banke VTB extrémne klesol zisk pre krízu na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VTB Banka
Zhoršenie ruskej ekonomiky a riziká súvisiace so situáciou na Ukrajine donútili banku zvýšiť rezervy na straty z úverov. Foto: SITA/AP

MOSKVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Ruská banka VTB, ktorá je druhým najväčším peňažným ústavom krajiny, uviedla, že jej podnikanie poškodilo politické napätie súvisiace s krízou na Ukrajine. Banka v prvom polroku evidovala pokles zisku o 82 %.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Za január až jún banka vykázala čistý zisk 5 mld. rubľov (RUB), pričom v rovnakom období vlaňajška to bolo 27,6 mld. RUB. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že čistý zisk VTB za prvý polrok bude v sume 13,2 mld. RUB.

Finančný riaditeľ VTB Herbert Moos povedal, že zhoršenie ruskej ekonomiky a riziká súvisiace so situáciou na Ukrajine donútili banku zvýšiť rezervy na straty z úverov. Rezervy na zlé úvery vzrástli v prvom polroku na 92,8 mld. RUB z úrovne 50,7 mld. USD v rovnakom období minulého roka. Viceprezident banky Dmitrij Pjanov uviedol, že ukrajinská kríza v druhom štvrťroku znížila zisk VTB o 8 mld. RUB.

Výsledky VTB za prvý polrok ešte neovplyvnili sankcie zo strany USA a Európskej únie, ktoré znamenajú, že banke sa obmedzil prístup na medzinárodné kapitálové trhy. Ruská vláda plánuje použiť fond, do ktorého ukladá príjmy za ropu, a vynaložiť 239 mld. RUB na nákup prioritných akcií VTB a Ruskej poľnohospodárskej banky s cieľom podporiť ich kapitál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať