Argentínsky plán reštrukturalizácie je nelegálny, tvrdí súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dlhopisy obchodovanie
Foto: SITA/AP

NEW YORK 22. augusta (WEBNOVINY) – Americký súd označil plán Argentíny na výmenu dlhopisov za protiprávny. Americký sudca Thomas Griesa však odmietol obviniť krajinu z toho, že by pohŕdala súdom.

Podľa jeho slov by to neprispelo k vyriešeniu sporu medzi veriteľmi a Argentínou. Spoločnosti NML Capital a Aurelius Capital Management žiadali sudcu, aby rozhodol, že Argentína pohŕdala súdom.

Dlhopisy by bolo možné vymeniť

Argentínska prezidentka Cristina Fernandézová v utorok informovala, že argentínska vláda pripravuje legislatívu, ktorá umožní držiteľom dlhopisov výmenu ich cenných papierov za nové. Tie by boli v súlade s argentínskym právom.

Podľa navrhovanej úpravy by držitelia cenných papierov, mohli vymeniť svoje dlhopisy za také, s ktorými sú spojené rovnaké podmienky a boli by v súlade s argentínskym právom.

Už po druhýkrát v platovej neschopnosti

Argentíne by to umožnilo obísť predchádzajúci verdikt amerického súdu, podľa ktorého musí Argentína zaplatiť investorom, ktorí po bankrote v roku 2002 odmietli akceptovať vtedajšiu reštrukturalizáciu dlhu a žiadajú úhradu splátok v plnej výške.

Argentína sa druhýkrát po dvanástich rokoch ocitla v júli v platobnej neschopnosti. Vtedy uplynula lehota na dohodu s veriteľmi, ktorí po štátnom bankrote v roku 2002 nepristúpili na reštrukturalizáciu dlhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia