Agentúra Fitch potvrdila úverovú spoľahlivosť Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. augusta (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Slovensku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni A+.

Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra potvrdila tiež na úrovni A+. Výhľad dlhodobých emisných ratingov je stabilný. Stropný rating Slovenska Fitch potvrdil na stupni AAA a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1.

Prognóza ráta s rastom HDP

Najnovšia prognóza agentúry Fitch ráta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v tomto roku zväčší o 2,3 % a v rokoch 2015 a 2016 bude ekonomika krajiny ročne posilňovať o zhruba 3 %.

Aktivita ekonomiky v prvom polroku tohto roka bola povzbudzujúca, keďže HDP medziročne vzrástol o 2,2 % a existovali znaky oživovania domáceho dopytu po dvoch rokoch jeho oslabovania. Slovensko má iba málo makroekonomických nerovnováh, hoci problémom naďalej zostáva vysoká štrukturálna nezamestnanosť.

Agentúra dodala, že hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska podporuje dobrý stav bankového sektora a nízka zadlženosť súkromného sektora. Fitch predpokladá, že bežný účet platobnej bilancie Slovenska bude v rokoch 2014 až 2016 vykazovať prebytok na úrovni zhruba 3 % HDP po tom, ako za rok 2013 bol prebytok vo výške 2,1 % HDP.

Pomáha nám členstvo v eurozóne

Rating krajiny podľa agentúry podporuje aj zvladnuteľný deficit verejných financií. Poznamenala však, že nutné budú ďalšie štrukturálne opatrenia, ak chce Slovensko splniť svoj strednodobý cieľ v oblasti rozpočtu, čiže dosiahnuť, aby do roku 2017 bol štrukturálny deficit približne na úrovni 0,5 % HDP.

Fitch dodal, že ekonomickému vývoju Slovenska naďalej prospieva členstvo v eurozóne, keďže je podporou silného inštitucionálneho rámca, pomáha rastu exportných sektorov a podporuje perspektívu prílevu investícií. Členstvo Slovenska v Európskej menovej únii okrem toho obmedzuje riziká v oblasti platobnej bilancie a výmenného kurzu, uviedla agentúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings