Nemecká ekonomika by sa mohla nečakane rýchlo zotaviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NEMECKO VLAJKA
Foto: SITA/AP

BERLÍN 25. augusta (WEBNOVINY) – Nemecké ministerstvo financií predpokladá, že nemecká ekonomika sa rýchlo vráti k rastu po prekvapivom oslabení v druhom kvartáli. Rezort financií predpokladá, že nemecká ekonomika by mohla v tomto roku posilniť výraznejšie, než prognózuje nemecká vláda. Podľa vládneho odhadu by nemecká ekonomika mala v tomto roku posilniť o 1,8 percenta. V nedeľu o tom informoval magazín Spiegel.

„Existuje šanca, že vývoj bude priaznivejší, ako sa očakávalo, predovšetkým na domácej strane hospodárstva,“ uviedlo ministerstvo. Tento scenár je založený na predpoklade, že trh práce a budúca dôvera spotrebiteľov a investorov bude lepšia, než sa očakávalo.

Dokument tiež predpokladá, že zotavovanie ekonomiky eurozóny bude výraznejšie, než sa predpokladalo. Geopolitické napätie na Ukrajine je podľa tohto dokumentu rizikom pre ekonomiku.

Nemecká ekonomika v druhom kvartáli nečakane oslabila. Hospodárstvo krajiny v období medzi aprílom a júnom kleslo o 0,2 percenta. Vyplýva to z údajov nemeckého štatistického úradu. Je to prvý pokles nemeckej ekonomiky za viac ako rok.

Ekonomiku nepriaznivo ovplyvnil zahraničný obchod a nízke investície, predovšetkým v oblasti stavebníctva. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že nemecká ekonomika medzi aprílom a júnom stagnovala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať