OĽaNO chce nižšiu daň na potraviny a vyššiu pre banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sud, peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny znížila zo súčasných 20 percent na 10 percent. „Prichádzame s návrhom, ktorý rešpektuje konsolidačné úsilie,“ povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Navrhuje totiž zvýšenie dane z príjmu z 23 percent na 39 percent pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako tri milióny eur ročne. Tento krok pokryje podľa Matoviča výpadok príjmu štátneho rozpočtu zo zníženia DPH na všetky potraviny o polovicu.

Banky a regulované subjekty, ktorými sú napríklad energetické firmy alebo poisťovne, by tak platili vyššiu daň z príjmu. To by podľa Matoviča zvýšilo príjem v štátnom rozpočte a následne by si štát mohol dovoliť znížiť daň z potravín.

„Našli sme skupinu firiem, ktorá má zvyčajne aj nadpriemerné zisky a myslíme si, že ak tejto skupine firiem pri ich ziskoch symbolicky zvýšime daň, bude to spravodlivejšie a zabezpečíme všetkým ostatným, aby sa im znížila daň na potraviny,“ skonštatoval Matovič.

Tento návrh je podľa lídra hnutia OĽaNO sociálny a pomôže mnohým domácnostiam. Podľa neho ide o návrh, ktorý na jednej strane hovorí, komu treba vziať a na druhej strane, komu je potrebné dať. Zároveň možno podľa Matoviča čakať jemne pozitívny dopad na štátny rozpočet, a preto verí, že vláda tento návrh podporí.

Matovič zároveň dodal, že plánujú do návrhu zaviesť aj ustanovenie, ktoré by zakazovalo zdaňovaným subjektom premietnuť zvýšenie daní do koncových cien pre užívateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti