Do rebríčka CEE TOP 500 sa dostalo 31 slovenských firiem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volkswagen
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Slovenským spoločnostiam sa nepodarilo preraziť medzi desať najväčších spoločností v strednej a východnej Európe.

Ako vyplýva z rebríčka Coface CEE TOP 500, najúspešnejšou slovenskou firmou bol Volkswagen, ktorý skončil s minuloročným obratom 6,52 miliárd eur na jedenástom mieste.

Obrat najväčších spoločností na Slovensku znížil

Do rebríčka sa dostalo celkovo 31 spoločností zo Slovenska, čo predstavuje o dve menej než vlani. „Spomedzi stredoeurópskych krajín si týmto výsledkom Slovensko obhájilo šieste miesto v rebríčku,“ uviedla country manažérka Coface Slovensko Lucia Dobos.

V trojke najlepších slovenských firiem sa umiestnil aj Slovnaft, ktorý skončil s obratom 4,68 miliárd eur na 16. mieste. Na 18. priečke sa umiestnila automobilka Kia Motors Slovakia s obratom 4,44 miliárd eur. Celkový obrat 31 slovenských firiem zastúpených v rebríčku je 43,3 miliardy eur, ktoré dosiahli spolu zisk za vlaňajšok 1,8 miliardy eur.

„V porovnaní s minulým rokom sa obrat najväčších spoločností na Slovensku znížil o 0,9 percenta a profit dokonca výraznejšie, takmer o 30 percent. Dôvodom takéhoto poklesu je pokles dopytu v Európskej únii,“ dodala Dobos.

Najväčšou firmou v strednej a východnej Európe je PKN Orlen

Slovenské firmy zastúpené v rebríčku zamestnávajú celkovo vyše 95 tisíc ľudí. To predstavuje 3,5 percenta pracujúcej populácie. Coface predpovedá, že tento rok by ozdravenie vyspelých ekonomík malo potiahnuť najmä náš automobilový priemysel, rast ekonomiky by mal dosiahnuť 2,3 percenta.

Najväčšou spoločnosťou v strednej a východnej Európe podľa obratu je poľská spoločnosť PKN Orlen. S obratom 27,41 miliardy eur za rok 2013 obhájila prvenstvo medzi najväčšími stredo- a východoeurópskymi firmami. Dvojkou v regióne je maďarská plynárenská a ropná skupina MOL a trojku uzatvára česká automobilka Škoda Auto.

Rebríček TOP 500 najväčších stredo- a východoeurópskych spoločností podľa obratu zostavuje nadnárodná spoločnosť Coface každoročne od roku 2009. Okrem obratu si všíma aj ziskovosť firiem, zamestnanosť a sektor, v ktorom firmy pôsobia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen