Ekonomika Číny a Európy ovplyvňuje ropu, zlato posilnilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 27. augusta (WEBNOVINY) – Obchodovanie s ropou bolo v utorok zmiešané. Britská ropa Brent oslabila o 15 centov na 102,50 USD. Ľahká americká ropa však posilnila o 51 centov na 93,86 USD za barel.

Americkú ropu podporili vládne údaje, podľa ktorých vzrástli v júli objednávky tovarov dlhodobej spotreby o 22,6 %, čo je najväčší zaznamenaný mesačný prírastok.

Zásoby americkej ropy a benzínu klesli v minulom týždni podľa Amerického ropného inštitútu (API) o 1,3 mil. barelov, čo je v súlade s očakávaniami analytikov. Ceny americkej ropy aj ropy Brent smerujú v auguste k druhému mesačnému poklesu v rade, keďže pomalý ekonomický rast v Číne a Európe brzdí dopyt po rope.

Ceny zlata v utorok posilnili. Spotová cena zlata vzrástla do 18:26 GMT o 0,6 % na 1 283,57 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania stúpla až na 1 290,80 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 0,5 % na 1 285,20 USD za uncu.

Ceny podporil americký dolár, ktorého rast sa zastavil, čo podporilo nákup. Zlato tiež podporili obavy z geopolitického napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj násilie na Blízkom východe, keďže zlato zvyčajne investori vnímajú ako poistenie proti finančnému a politickému riziku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať