Ceny ropy posilnili, zlato ovplyvnilo napätie na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 28. augusta (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu mierne posilnili. Obchodovanie s ropou ovplyvnili správy o stave zásob. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) informoval, že zásoby americkej ropy sa v minulom týždni znížili o 2,07 mil. barelov, čo bolo viac ako sa pôvodne očakávalo.

Zásoby ropy v strategickom termináli Cushing v Oklahome sa však zvýšili o 508 tis. barelov. Ceny americkej ropy aj ropy Brent smerujú v auguste k druhému mesačnému poklesu v rade, keďže pomalý ekonomický rast v Číne a Európe brzdí dopyt po rope. Ľahká americká ropa vzrástla o 2 centy na 93,88 USD za barel. Októbrové dodávky britskej ropy Brent zdraželi o 22 centov na 102,72 USD za barel.

Obchodovanie so zlatom bolo v stredu zmiešané. Spotová cena zlata posilnila do 19:33 GMT o 0,1 % na 1 282,36 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 1,80 USD na 1 283,40 USD za uncu.

Zlato podporili slabší dolár a pretrvávajúce geopolitické napätie, čo pomohlo kompenzovať tlak z rekordného rastu ceny amerických akcií. Ovplyvnili ho aj správy, podľa ktorých Ukrajina v stredu obvinila ruské ozbrojené sily zo začatia novej vojenskej invázie cez jej hranicu a to iba deň po tom, ako sa predstavitelia oboch štátov dohodli, že budú pracovať na ukončení separatistickej vojny vo východnej časti krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia