Ceny zlata pre napätie na Ukrajine tretí deň po sebe rástli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlato
Foto: SITA/AP

NEW YORK 29. augusta (WEBNOVINY) – Ceny britskej ropy Brent vo štvrtok klesli, kým americká ropa zdražela. Tlak na pokles cien ropy Brent vyvolali dostatočné celosvetové zásoby ropy a impulzom pre rast cien americkej ropy boli priaznivé údaje z americkej ekonomiky. Americká ekonomika totiž v druhom štvrťroku ožila výraznejšie, ako sa pôvodne myslelo.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ministerstvo obchodu USA vo štvrtok uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 4,2 %. Z predošlého odhadu vyplývalo, že rast hospodárstva USA v druhom kvartáli bol na úrovni 4 %. Rast HDP za apríl až jún bol podľa revidovaných údajov najrýchlejší od tretieho štvrťroka 2013. Ceny októbrových dodávok britskej ropy Brent klesli o 26 centov na 102,46 USD za barel. Ceny októbrových dodávok americkej ropy posilnili o 67 centov na 94,55 USD za barel.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Ceny zlata vo štvrtok tretí deň po sebe posilnili. Dôvodom je zvyšujúce sa napätie na Ukrajine a pokles akciových trhov. Analytici však hovoria o tom, že zotavenie trhu by mohlo byť krátkodobé vzhľadom na výrazný rast americkej ekonomiky a vzhľadom na možný rast úrokových sadzieb. Spotová cena zlata do 18:25 GMT posilnila o 0,6 % na 1 289,99 bodu. Dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 7 USD na 1 290,40 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať