Podnikatelia podľa KDH doplácajú pokutami na zložité zákony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daňové_priznanie
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Podnikatelia majú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka problém vyznať sa v daňových zákonoch. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, sú komplikované, často sa menia, na čo často doplácajú pokutami.

„Zlepšenie mala od septembra priniesť možnosť požiadať finančné riaditeľstvo o záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov. Zo zlepšenia žiaľ nič nebude. Ministerstvo financií totiž odmieta vysvetľovať daňové predpisy. Z viac ako 130 paragrafov zákonov o dani z príjmu a o DPH je totiž ochotné vysvetľovať len sedem,“ upozornil Moravčík.

Nechce sa im vysvetľovať

K záväznému vysvetleniu 95 percent najdôležitejších daňových zákonov sa tak podľa neho podnikatelia vôbec nedostanú. Ministerstvu financií sa však podľa Moravčíka nechce dávať záväzné stanoviská ani k paragrafom, kde to zákon prikazuje.

„Od žiadostí o vysvetlenie majú podnikateľov odradiť vysoké poplatky. Jedno stanovisko má totiž stáť od 4 do 30-tisíc eur. Malé podniky si to nebudú môcť dovoliť a väčším to spôsobí problémy,“ zdôraznil.

Obracia sa k ľuďom chrbtom

Finančná správa by pritom mala dávať záväzné vysvetlenia predpisov podľa podpredsedu KDH zadarmo a byť tak nápomocná podnikateľom, ktorí majú záujem dodržiavať zákony.

„Ministerstvo financií sa im však opäť obracia chrbtom. Nie je im ochotné vysvetľovať takmer nič a aj to, čo vysvetlí, si nechá draho zaplatiť. Ruinovanie zamestnávateľov cez vysoké daňové pokuty žiaľ ničí zamestnanosť na Slovensku a ministerstvo financií tak ide opäť proti ľuďom,“ dodal Moravčík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMF Ministerstvo financií SR