Ukrajina žiada menový fond o uvoľnenie ďalších peňazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 29. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval v piatok Medzinárodný menový fond (MMF), aby uvoľnil ďalšiu tranžu pomoci, ktorá má celkovú hodnotu 17 miliárd USD.

Podľa MMF Ukrajina plní podmienky dvojročného záchranného plánu. Tento program má podporiť ukrajinské rezervy v zahraničných menách a podporiť rozpočet. Krajina však podľa MMF čelí rizikám, ktoré súvisia s bojmi proti proruským separatistom na východe ukrajinského územia.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajinské jednotky bojujú so separatistami v oblastiach Donecka a Luhanska. Tieto oblasti tvorili v roku 2013 takmer 17 percent hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. „Príjmy z Donecka a Luhanska sú drobnosť oproti miliardám, ktoré míňame na konflikt,“ povedal Jaceňuk. „Pre nás je kriticky dôležité získať pozitívne stanovisko od MMF a urobili sme pre to všetko,“ doplnil.

V máji Ukrajina získala tranžu pomoci vo výške viac než 3 miliardy USD. Predstavitelia MMF sa stretnú neskôr v piatok a rozhodnú o ďalšej tranži pomoci pre Ukrajinu. Tá by mala pravdepodobne byť vo výške 1,4 miliardy USD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond