Plyn na Ukrajine by mohol byť lacnejší, Rusko ho chce zľaviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: Ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Rusko je pripravené znížiť Ukrajine cenu plynu na 385 USD za tisíc kubických metrov. Vyhlásil to v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak. Zľavu je podľa neho Moskva ochotná uplatniť spätne na plyn dodaný medzi aprílom a júnom, uviedol ďalej po rokovaniach s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Obaja predstavitelia zároveň naznačili, že trojstranné rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie (EK) by sa mohli uskutočniť v polovici septembra. Rusko stoplo dodávky plynu Ukrajine v júni po tom, čo sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu.

Dodávky pre európskych odberateľov pokračujú plynule, Kyjev však potrebuje zvýšiť rezervy vo svojich zásobníkoch, kde sa v súčasnosti nachádza 16 miliárd kubických metrov plynu, o ďalších 10 miliárd, upozornil Novak. V opačnom prípade totiž hrozí, že Ukrajina bude počas zimy odčerpávať časť plynu určeného pre Európu, varoval ruský minister.

Rusko vlani znížilo Ukrajine cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou.

Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene, podľa agentúry Reuters však signalizovala, že je ochotná akceptovať aj čiastku tesne nad 300 USD za tisíc metrov kubických.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Janukovyč