Inflácia spomalila na päťročné minimum a podporila euro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ECB, peniaze, euro
Budova Európskej centrálnej banky Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Kurz eura voči americkému doláru sa v piatok stabilizoval po správe o medziročnej inflácii v eurozóne. Tá podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat v auguste spomalila na päťročné minimum 0,3 percenta, čo je výrazne pod hranicou 1 percenta, ktorú považuje Európska centrálna banka (ECB) za „nebezpečnú zónu“ pre cenovú stabilitu v menovej únii.

Inflácia sa však vyvíjala v súlade s očakávaniami, čo znižuje pravdepodobnosť ďalšieho uvoľnenia menovej politiky ECB.

Euro sa voči doláru obchodovalo na úrovni 1,3190 USD/EUR, teda nad jednoročným minimom 1,31525 USD/EUR zo stredy. Za posledné dva týždne spoločná mena oproti doláru stratila 1,6 percenta, čiastočne pod vplyvom obáv z negatívnych dopadov konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom na hospodársky rast v eurozóne. Dolárový index sa stabilizoval na úrovni 82,477 bodu a voči japonskému jenu dolár posilnil na 103,95 JPY/USD.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 12:51 SELČ poslnila česká koruna o 0,20 percenta na 27,772 CZK/EUR, maďarský forint o 0,30 percenta na 314,910 HUF/EUR a poľský zlotý o 0,09 percenta na 4,221 PLN/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať