V Trenčíne chcú postaviť novú elektráreň za milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gabcikovo elektraren
Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. septembra (WEBNOVINY) – V Trenčíne by mala vyrásť nová elektráreň. Spoločnosť TatraCom – Ferro plánuje v katastrálnom území Záblatie postaviť elektráreň na zhodnocovanie biomasy a odpadov.

Produkcia odpadov sa neustále zvyšuje

Do výstavby nového energetického zdroja chce firma investovať 6 mil. eur. „Realizáciou navrhovanej činnosti reagujeme na sústavné zvyšovanie produkcie odpadov a na nedostatok kapacít na ich zneškodňovanie, ako i na potrebu znižovania závislosti Slovenskej republiky na importe fosílnych palív na výrobu elektrickej energie,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť v investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Inštalovaný výkon elektrárne má byť jeden megawatt. Ročne by tak mala vďaka spaľovaniu biomasy a odpadov vyrobiť osem tisíc megawatthodín elektriny a desať tisíc megawatthodín tepla. Ročne by sa malo v elektrárni spracovať 12 tisíc ton biomasy a odpadov, z toho 8 tisíc ton by mali tvoriť odpady.

Výstavba začne koncom roka

Elektrina a teplo budú v elektrární vyrábané prostredníctvom linky na termické spracovanie biomasy a odpadov. S výstavbou elektrárne chce investor začať ešte koncom tohto roka. Ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr. Vďaka tomuto investičnému projektu by malo nájsť prácu desať ľudí.

Spoločnosť TatraCom – Ferro vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR v roku 1993. Spoločníkmi vo firme sú tri fyzické osoby. V predmete podnikania má spoločnosť okrem iného aj podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom či výrobu alternatívneho paliva. Podľa svojej internetovej stránky sa firma zaoberá veľkoobchodom s rezným upínacím náradím či meracou technikou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia