Ceny ropy klesli, zlato si drží hodnotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlato
Foto: SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 2. septembra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v pondelok klesli. Negatívne ich totiž ovplyvnili údaje z priemyselného sektora Európy a Číny a riziko možného narušenia produkcie ropy z Líbye.

Podľa pondelňajších údajov agentúry Markit sa rast aktivity v priemyselnom sektore eurozóny v auguste spomalil o niečo viac, ako sa pôvodne očakávalo. Nemecký spracovateľský priemysel minulý mesiac spomalil rast na jedenásťmesačné minimum a index francúzskej priemyselnej aktivity zostal v sledovanom mesiaci aj naďalej pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu. Rast čínskeho priemyslu sa spomalil na trojmesačné minimum pre ochladenie domáceho a zahraničného dopytu.

Konflikt v Líbyi môže ohroziť produkciu ropy

Podľa nedeľňajších údajov líbyjskej štátnej spoločnosti National Oil Corporation sa produkcia ropy v Líbyi v posledných mesiacoch zvýšila na 700 tis. barelov za deň.

Správy, že vláda stratila kontrolu nad väčšinou ministerstiev a štátnych inštitúcií v Tripolise po tom, ako ozbrojené skupiny zaútočili na mesto, však zvyšujú pochybnosti o pokračovaní ropnej produkcie v krajine. Britská ropa Brent oslabila do 17:02 GMT o 47 centov na 102,72 USD (1 EUR = 1,3133 USD) za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 10 centov na 95,86 USD za barel.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Cena zlata v pondelok stagnovala. Zlatu sa totiž nepodarilo ťažiť zo správ, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sa vymkol spod kontroly, čo zvyčajne zvyšuje dopyt po bezpečnejších aktívach.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok obvinil Rusko z „priamej a otvorenej agresie“, ktorá „radikálne zmenila situáciu v konfliktnej zóne“.

Obavy z neistých dodávok pomohli paládiu

Ukrajinskí výsadkári sa museli po tvrdých bojoch stiahnuť z dôležitého letiska pri meste Luhansk, kde čelili ruskému tankovému práporu, uviedla ukrajinská armáda. Spotová cena zlata sa počas obchodovania nezmenila a zostala na úrovni 1 286,90 USD za uncu.

Paládium však posilnilo na 13,5 mesačné maximum. Podporili ho totiž obavy z neistých dodávok z Ruska, ktoré je najväčším svetovým výrobcom kovu, keďže eskalácia napätia na Ukrajine by mohla smerovať k uvaleniu ďalších sankcií. Spotová cena paládia posilnila do 14:49 GMT o 1 % na 907,97 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 910 USD za uncu, čo je najvyššie od februára 2001.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko