Euro kleslo voči doláru, dosiahlo ročné minimum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolár euro
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 2. septembra (WEBNOVINY) – Spoločná európska mena v utorok voči doláru oslabila na nové ročné minimum pre pokračujúce špekulácie, podľa ktorých by Európska centrálna banka (ECB) mohla predstaviť agresívnejšie uvoľňovanie monetárnej politiky.

Tie posilňujú, odkedy šéf ECB Mario Draghi minulý mesiac na konferencii v americkom letovisku Jackson Hole vyhlásil, že na odvrátenie hrozby deflácie využije „všetky dostupné nástroje„.

Euro v pondelok negatívne ovplyvnili údaje agentúry Markit, podľa ktorých sa rast aktivity v priemyselnom sektore eurozóny v auguste spomalil o niečo viac, ako sa pôvodne očakávalo. Nemecký spracovateľský priemysel minulý mesiac spomalil rast na jedenásťmesačné minimum a index francúzskej priemyselnej aktivity zostal aj naďalej pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Euro voči doláru na obchodovacej platforme EBS kleslo na 1,3110 USD/EUR, čo je najnižšie od septembra minulého roka. Dolár posilnil voči košu hlavných svetových mien najvyššie od júla 2013 a voči japonskému jenu sa obchodoval na úrovni 105 JPY/USD prvýkrát za osem mesiacov.

Stredoeurópske meny v utorok oproti euru klesli, keďže perspektíva voľnejšej menovej politiky sa miešala s obavami v súvislosti s ukrajinskou krízou. Česká koruna do 14:49 SELČ oslabila o 0,04 % na 27,760 CZK/EUR, poľský zlotý klesol o 0,18 % na 4,213 PLN/EUR a maďarský forint oslabil o 0,44 % na 315,750 HUF/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mario Draghi