Manažérom Gazpromu hrozí vo Švajčiarsku obvinenie z korupcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn, Gazprom
Foto: ilustračné, SITA/AP

ZÜRICH 2. septembra (WEBNOVINY) – Manažérom ruského štátneho exportéra plynu Gazprom hrozí obvinenie z korupcie vo Švajčiarsku. Uviedol to v utorok úrad švajčiarskeho federálneho prokurátora, ktorý tak potvrdil predošlé správy švajčiarskych médií.

Federálny prokurátor vedie vyšetrovanie štyroch ľudí podozrivých zo sprenevery, falšovania dokumentov, prania špinavých peňazí a podplácania zahraničných vládnych predstaviteľov,“ konštatoval úrad prokurátora vo vyhlásení. Švajčiarsky denník Tages-Anzeiger v pondelok uviedol, že dvaja manažéri Gazpromu a ďalší dvaja ľudia by mohli byť obvinení pre úplatky v rokoch 2004 a 2006 v súvislosti s výstavbou plynovodu Jamal, ktorý dopravuje plyn zo Sibíri do Nemecka.

Gazprom v odpovedi na otázky agentúry Reuters uviedol, že od švajčiarskych prokurátorov nedostal nijaké žiadosti ani informácie. Švajčiarska federálna prokuratúra vlani v novembri uzavrela vyšetrovanie spoločnosti Siemens Industrial Turbomachinery (SIT), ktorá je dcérou nemeckého Siemensu. Spoločnosť SIT uznala, že adekvátne nedodržala pravidlá v súvislosti s projektom plynovodu Jamal. Firma Švajčiarsku zaplatila 10,6 mil. USD odškodné za nezákonne dosiahnutý zisk.

Úrad švajčiarskeho federálneho prokurátora v novembri minulého roka uviedol, že firma SIT v rokoch 2004 až 2006 dala úplatky vysokopostaveným manažérom „najväčšej ruskej firmy produkujúcej zemný plyn“ prostredníctvom účtov vo švajčiarskych bankách. Úplatky súviseli s kontraktmi na dodávku plynových turbín, ktoré firma SIT získala počas výstavby plynovodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Gazprom