Slováci si v júli požičali od bánk takmer pol miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, nehnuteľnosti, bývanie
Foto: Fotobanka Pixmac

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Banky poskytli v júli úvery na bývanie za 437,2 milióna eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 9,5 %, no v medzimesačnom porovnaní je to pokles o 12,4 %.

Júlový objem poskytnutých úverov na bývanie tak potvrdil očakávania spoločnosti Fincentrum o útlme v letnej sezóne, pričom podobný scenár sa dá podľa nich očakávať aj v prípade augustových výsledkov.

Letná úverová sezóna bola veľmi silná

No ako uviedla spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko, tohtoročná letná sezóna sa ukázala v porovnaní s minulými rokmi ako veľmi silná. Poklesom úrokov a nárastom trhu refinančných úverov sa podľa nich postupne zlievajú silná a slabá sezóna úverov.

K rekordnému mesačnému objemu vo výške 507 mil. eur, ktorý úvery na bývanie dosiahli v máji tohto roka, by sa trh podľa Fincentra mal opäť vrátiť v najbližších mesiacoch.

„Na jeseň banky avizujú kampane, ktoré by mohli na trhu s bývaním priniesť ďalšie zaujímavé nárasty,“ povedal analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Avšak OVB Allfinanz Slovensko si myslí, že ľudia už v lete nečakajú na jesenné akciové ponuky bánk, ale stále viac investujú do bývania priebežne celý rok. „Aj keď v absolútnych číslach ani jeden z letných mesiacov neprekonal tohtoročný májový rekord, objem nových úverov na nehnuteľnosti v lete výrazne narástol,“ povedal člen predstavenstva OVB Allfinanz Slovensko Robert Schmidt.

Úroky ešte poklesnú

Priemerná úroková sadzba poskytnutých úverov na bývanie sa v júli udržala podľa Fincentra na úrovni 3,2 %. No zo zmlúv, ktoré uzatvára sprostredkovateľská spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko, vyplynulo, že v priemere sa úroková sadzba nových aj refinančných úverov na bývanie pri prechode do inej banky pohybuje okolo 2,5 %.

„Štatistiku Národnej banky Slovenska čiastočne zvyšujú drahšie stavebné medziúvery,“ povedal Schmidt. Zároveň dodal, že očakáva ešte mierny pokles úrokov, aj keď miernejším tempom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia