Slovenská ekonomika rástla rýchlejšie než celý priemer Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Japonsko, auto, priemysel
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku medzikvartálne stagnoval a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,2 percenta.

Vyplýva to z druhého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý zverejnil v piatok. V prvom štvrťroku ekonomika eurozóny medzikvartálne posilnila o 0,2 percenta a hospodárstvo celej EÚ vzrástlo o 0,3 percenta.

V porovnaní s druhým štvrťrokom minulého roka sa sezónne upravený HDP eurozóny v období apríla až júna tohto roka zväčšil o 0,7 percenta a v rámci celej Európskej únie posilnil o 1,2 percenta. V prvom kvartáli tohto roka bol medziročný rast hospodárstva eurozóny na úrovni 1 percento a ekonomika celej EÚ v období januára až marca oproti rovnakému obdobiu vlaňajška posilnila o 1,4 percenta.

Na Slovensku bol v druhom štvrťroku tohto roka medzikvartálny aj medziročný rast lepší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Slovenské hospodárstvo za apríl až jún vykázalo medzikvartálny rast o 0,6 percenta a medziročne posilnilo o 2,4 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, v druhom štvrťroku medzikvartálne vzrástli najviac ekonomiky Malty (1,3 percenta), Lotyšska (1 percento) a Litvy, Maďarska a Veľkej Británie (zhodne 0,8 percenta). Medzikvartálny pokles hospodárstva evidovali v Rumunsku (-1 percento), v Dánsku a na Cypre (zhodne -0,3 percenta) a v Nemecku a Taliansku (zhodne -0,2 percenta).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať