Európa oddialila sankcie voči Rusku, akciové trhy posilnili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Unia
Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Ruské akciové trhy v utorok posilnili po tom, ako štáty Európskej únie oddialili v pondelok podpis nového balíku sankcií proti Rusku pre jeho aktivity na Ukrajine, pretože niektoré vlády chcú najprv prediskutovať zrušenie sankcií v prípade, že prímerie vydrží.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, vzrástol do 06:30 GMT o 0,7 % na 1 254 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch o 0,6 % na 1 475 bodov. Rubeľ voči doláru zdražel takmer o 0,1 % na 37,03 RUB/USD a oproti euru o 0,2 % na 47,74 RUB/EUR.

Európska únia sa napriek prímeriu v piatok dohodla na ďalších tvrdších sankciách voči Rusku. Terčom nového kola európskych sankcií sú ruské firmy s ročným obratom nad 1 bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy, uviedol zdroj agentúry Reuters. Nové opatrenia sa nezameriavajú na plynárenský sektor. To znamená, že sankciám by nečelil najväčší producent zemného plynu na svete Gazprom, ktorý je zároveň hlavným dodávateľom komodity pre Európu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať