Piloti Lufthansy budú opäť štrajkovať, zrušia vyše sto letov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lufthansa
Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 10. septembra (WEBNOVINY) – Lufthansa zruší v stredu 110 letov do a z Mníchova, čo zasiahne okolo 13 500 pasažierov. Dôvodom je očakávaný štrajk pilotov, informovali v utorok nemecké aerolínie. Rušenia sa budú týkať iba letov na krátku vzdialenosť, hoci pri niektorých letoch na dlhú vzdialenosť by mohli nastať meškania, uviedla Lufthansa v stanovisku.

Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa budú v stredu pokračovať vo svojom štrajku. Ich odborová organizácia Vereinigung Cockpit (VC) zastupujúca zhruba 5 400 pilotov nemeckých aerolínií vyzvala svojich členov na štrajk na letisku v Mníchove.

Piloti chcú predčasný dôchodok pre všetkých

V čase od 10.00 do 18.00 SELČ nemajú z mníchovského letiska odletieť žiadne lietadlá, oznámila v utorok odborová organizácia VC so sídlom vo Frankfurte. Piloti na frankfurtskom letisku minulý týždeň počas šesťhodinového štrajku zamedzili odlet 218 lietadiel z letiska a sesterská spoločnosť Lufthansy Germanwings od apríla uskutočnila už tri štrajky.

Piloti Lufthansy žiadajú, aby sa zachoval program predčasného odchodu do dôchodku aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať. Program vznikol pred 50 rokmi, kedy piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba 8 rokov.

Vedenie je pod tlakom

Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014.

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu. Rokovania s pilotmi sa pre Lufthansu stali naliehavejšími po tom, ako v júni zredukovala svoje plány zisku pre najbližšie dva roky. Teraz plánuje dosiahnuť za rok 2014 prevádzkový zisk 1 mld. eur, ktorý sa v roku 2015 má zdvojnásobiť na sumu dve miliardy eur. Z neúspechu rokovaní sa obviňujú obe strany navzájom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Lufthansa