Rusko a Čína chcú podporiť meny, zvýšia aj spoluprácu bánk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko, rubel, peniaze
Foto: SITA/AP

PEKING 10. septembra (WEBNOVINY) – Rusko a Čína vyhlásili, že budú pri financovaní vzájomného obchodu viac používať ruble a jüany a zväčšia spoluprácu medzi bankami. Povedal to v utorok ruský vicepremiér Igor Šuvalov, keďže Moskva sa snaží zmierniť vplyv západných ekonomických sankcií.

Šuvalov novinárom v Pekingu povedal, že spoločne s podpredsedom čínskej vlády Čangom Kao-lim odsúhlasili dohodu o ekonomickej spolupráci oboch krajín, ktorej súčasťou je podpora využívania rubľov a jüanov v obchodných transakciách.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dohoda ďalej umožňuje ruským bankám otvárať účty v čínskych bankách a vytvára pravidlá pre ruské firmy, ktoré by chceli úvery od čínskych firiem. „Nebudeme rušiť staré kontrakty, z ktorých väčšina je denominovaná v dolároch,“ uviedol Šuvalov. „Budeme však povzbudzovať firmy z oboch krajín, aby viac účtovali v domácich menách, aby sa vyhli používaniu meny z tretej krajiny,“ dodal.

Podľa Šuvalova sa v Pekingu počas jeho návštevy diskutovalo aj o návrhoch čínskych firiem, ktoré chcú investovať do viac ako 30 projektov v Rusku. K projektom, z ktorých niektoré sú v hodnote stoviek miliónov dolárov, patrí výstavba ciest a mostov, využívanie surovín, poľnohospodárska produkcia a dopravné centrá, dodal. Podpredseda čínskej vlády podľa Šuvalova v októbri navštívi Moskvu s cieľom rokovať o dvojstrannej spolupráci, osobitne v energetickom sektore.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať