Porošenko podpísal zákon o sankciách, zasiahnu aj Gazprom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Petro Porošenko
Petro Porošenko Foto: SITA/AP

BRUSEL 10. septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu podpísal zákon o sankciách proti osobám a spoločnostiam, ktoré podporujú aktivity proruských separatistov na východe krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax.

Ukrajinský parlament legislatívu schválil minulý mesiac. Podľa zoznamu, ktorý pripravila vláda v Kyjeve, môže sankcie za „financovanie terorizmu“ zasiahnuť 172 občanov Ruska a iných krajín a 65 ruských firiem vrátane plynárenského gigantu Gazprom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sankcie v podobe zmrazenia účtov alebo zákazu vstupu na územie majú pokrývať všetky oblasti vzťahov Ukrajiny s východným susedom, od obchodu a podnikania po kultúru a cestovný ruch. Počíta sa tiež so zákazom prepravy ruských tovarov cez Ukrajinu a jej vzdušný priestor.

O sprísnení protiruských sankcií za postoj Moskvy voči Ukrajine rozhoduje v stredu aj Európska únia. Členské štáty EÚ už rozšírené sankcie proti Moskve schválili, zatiaľ ich však neuviedli do platnosti, aby mohli zhodnotiť, či sa dohodnuté prímerie na východe Ukrajiny dodržiava.

Únia preskúma platnosť dohody o prímerí

Nové sankcie sa majú dotknúť ďalších 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny. Terčom nového kola európskych sankcií sú aj ruské firmy s ročným obratom nad bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy.

Nové opatrenia sa nezameriavajú na plynárenský sektor. „Balík sankcií bol prijatý a zajtra budeme o ňom opäť rokovať a zhodnotíme, či sa dodržiava dohoda o prímerí,“ povedala hovorkyňa komisie Maja Kočijančicová s tým, že podľa posledných informácií prímerie až na ojedinelé incidenty platí. Podobne sa vyjadril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Rusko
Foto: SITA/AP

So sankciami musia súhlasiť všetky krajiny

Ukrajinský vyslanec pri EÚ Konstantyn Jelisejev však blok vyzval, aby rozšírené sankcie proti Moskve rýchlo zaviedol. „Vyzývame európskych parterov, aby bez meškania implementovali toto rozhodnutie v záujme zmeny správania agresora,“ povedal vyslanec s tým, že sankcie zabezpečia dodržanie všetkých podmienok zo strany Ruska. Tie zahŕňajú stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny, prepustenie ukrajinských zajatcov Ruskom ako aj zastavenie podpory povstalcom.

Zavedenie sankcií si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín, niektoré však preferujú diplomatické riešenie. Proti prijatiu ďalších sankcií sa stavia Slovensko, Česko, Rakúsko, Taliansko aj Maďarsko, silnú podporu zas majú v pobaltských krajinách a v Poľsku.

Merkelová žiada uplatniť nové sankcie

Európska únia by podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mala voči Rusku uplatniť nové ekonomické sankcie. Nemecká kancelárka to vyhlásila v stredu s tým, že tieto sankcie je vždy možné neskôr zrušiť, ak nastane podstatný pokrok v súvislosti s mierovým plánom pre Ukrajinu.

„Súčasná situácia priniesla pokrok v súvislosti s vojenskými aktivitami. Nie je to na sto percent prímerie, ale je to pokrok. Nejasnosti v mnohých iných bodoch však znamenajú, že sme za to, aby sa sankcie uplatnili teraz,“ povedala Merkelová.

Zároveň uviedla, že Nemecko bude „prvou“ krajinou, ktorá odporučí zrušenie sankcií, ak vstúpi do platnosti mierový plán pre Ukrajinu. Ten obsahuje dvanásť bodov.

Vladimir Putin a Angela Merkelová
Foto: SITA/AP

Rakúsko pomôže firmám, ktoré zasiahnu sankcie

Opatrenia na pomoc rakúskym firmám, ktoré čelia ekonomickým dôsledkom krízy na Ukrajine, nebudú mať výraznejší dopad na verejné financie. Vyhlásil to v stredu rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Medzi zvažovanými opatreniami, o ktorých rokuje vláda so zástupcami zamestnávateľov a odborov, sa spomína podpora zamestnanosti mladých, daňové úľavy pre firmy alebo príspevky zamestnancom so skrátenými úväzkami. „Opatrenia môžeme presadiť bez toho, aby výrazne zasiahli rozpočet“, povedal bez bližších údajov Schelling.

Podnikateľom, osobitne farmárom, ktorých zasiahlo ruské embargo na dovoz potravín zo Západu, navyše ponúka pomoc aj Európska únia, dodal minister. Rusko zodpovedá za menej než 3 % zahraničného obchodu Rakúska, podľa vládnych údajov však od obchodu s Ruskou federáciu závisí v krajine zhruba 55-tisíc pracovných miest. Ruský trh je aj významným zdrojom ziskov pre popredné rakúske bankové skupiny Raiffeisen Bank International a UniCredit Bank Austria.

USA dokončujú nové sankcie voči Rusku

Predstavitelia USA robia finálne úpravy na možných nových sankciách voči Rusku. Tie by sa mali dotknúť sektora obrany, energetiky a financií. V utorok to uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harf. Dôvodom sankcií je situácia na Ukrajine.

„USA finalizujú opatrenia, ktoré prehĺbia a rozšíria naše sankcie voči ruským sektorom obrany, energetiky a financií,“ povedala Harf. „Nástroje máme pripravené. Tieto balíčky (sankcií) dokončujeme, rozhodnutie však urobíme na základe udalostí niekoľkých nasledujúcich dní,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro PorošenkoSergej Lavrov