Maďarské banky musia odškodniť klientov za vysoké úroky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Forint
Foto: SITA

BUDAPEŠŤ 10. septembra (WEBNOVINY) – Maďarsko prikáže bankám odškodniť klientov za úverové poplatky, ktoré v minulosti neoprávnene účtovali svojim klientom. Podrobný návrh zákona vládny kabinet predloží v piatok a parlament by ho mal schváliť 24. septembra, uviedol šéf parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Antal Rogan.

Vláda podľa neho pracuje na systéme „férového bankovníctva a úverovania“ a v prechodnom období, kým nadobudnú účinnosť nové pravidlá, môže uvaliť moratórium na zvyšovanie úrokov, uviedol ďalej Rogan. Vláda v Budapešti odhaduje, že kompenzácie za neférové praktiky pri poskytovaní úverov zaťažia domáci bankový sektor čiastkou zhruba 3 mld. eur. Mimoriadny bankový odvod, ktorý patrí medzi najvyššie v Európe, by mohol naopak mierne klesnúť, uviedla agentúra Reuters.

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Predtým v júni súd rozhodol, že banky si účtovali neprimerane vysoké poplatky a jednostranne zvyšovali úrokové sadzby z devízových pôžičiek. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia