Mihál by dal vianočné príspevky rodičom, nielen penzistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruky dieta rodic
Foto: gingerbreadni.org

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Nárok na vianočný príspevok by podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) mali mať aj poberatelia materských dávok a rodičovských príspevkov. Ako uviedol v rozprave k novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ide o jeho takzvaný fiktívny pozmeňujúci návrh.

„Rád by som ho podal, ale nie som pre časový stres schopný získať ďalších 14 podpisov pod svoj návrh,“ povedal. O novele zákona k vianočným príspevkom pre penzistov s nižším dôchodkom totiž parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Mihál by znížil hranicu dôchodku

Exminister práce a sociálnych vecí by tiež navrhol znížiť hranicu dôchodku, do ktorej štát poskytuje penzistom vianočný príspevok, z terajších 60 percent priemernej mzdy na Slovensku (494,4 eura) na dvojnásobok životného minima (396,18 eura). Dôchodok v sume 494,4 eura totiž Mihál považuje na slovenské pomery za nadpriemerný.

Zmenil by tiež vzorec pre výpočet výšky vianočného príspevku tak, aby bolo jeho poskytovanie solidárnejšie. Podľa Mihála tiež treba zvážiť, či by sa nemalo zohľadňovať aj to, aký druh dôchodku osoba dostáva. Ako príklad uviedol krátené invalidné dôchodky pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 40 percent až 70 percent.

Zaujalo ho vyplácanie sirotských dôchodkov

Poslanec za SaS tiež poukázal na vyplácanie vianočných príspevkov poberateľom sirotských dôchodkov. Ako príklad uviedol otca desiatich detí s dôchodkom 300 eur. Ten bude mať v decembri tohto roka nárok na vianočný príspevok v sume takmer 82 eur. Ak by zomrel, tak by každé z jeho nezaopatrených detí malo nárok na sirotský dôchodok v sume 30 eur mesačne.

Keďže ich sirotský dôchodok by bol pod životným minimom, mali by v decembri tohto roka nárok na vianočný príspevok v maximálnej sume 100 eur. Spolu by tak desať sirôt dostalo podľa Mihála vianočný príspevok v celkovej výške 1000 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Mihál
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita