Palivo z jadrovej elektrárne Paks transportovali do Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 10. septembra (WBN/PR) – Vedenie jadrovej elektrárne v maďarskom meste Paks informovalo o úspešnom transporte paliva, poškodeného v dôsledku havárie v roku 2003, do Ruska na ďalšie spracovanie.

K havárii došlo 10. apríla 2003 na 2. bloku jadrovej elektrárne (JE) Paks. Vplyvom poruchy na systéme dodávanom a obsluhovanom pracovníkmi firmy Framatome prišlo v čistiacej nádrži mimo reaktora k závažnému poškodeniu 30 palivových článkov o celkovej hmotnosti 3750 kg.

JE Paks požiadala o spoluprácu pri odstraňovaní následkov havárie ruskú spoločnosť na výrobu jadrového paliva TVEL, s ktorou následne uzavrela kontrakt. Ruskí špecialisti TVEL-u následne v rekordne krátkom termíne haváriu odstránili. Priamo v TVEL bola vyvinutá úplne nová technológia likvidácie poškodeného paliva a odstránenia následkov s využitím manipulačných robotov. Prevádzka druhého bloku JE Paks bola obnovená v máji 2004.

V januári 2007 bolo poškodené palivo vyňaté z čistiacej nádrže a po usušení bolo uložené do hermetického obalu. Palivo bolo od tej doby až do transportu do Ruska uložené v bazéne pre skladovanie vyhoreného paliva vedľa reaktora.

Ďalšia etapa odstránenia následkov havárie spočívala vo výbere zodpovedajúceho kontajnera pre transport. Úlohou špeciálneho kontajnera bolo zabrániť úniku radiácie do okolitého prostredia a zabezpečiť chladenie pre prevenciu reťazovej reakcie.

Poškodené palivo bolo v neporušenom stave dopravené po železnici v špeciálnych kontajneroch do Ruska cez Ukrajinu. Transport bol schválený maďarskými, ruskými, ukrajinskými i európskymi úradmi a uskutočnil sa v súlade s predpismi IAEA. Táto akcia sa stala príkladom koordinovanej spolupráce expertov a zodpovedných úradov Ruska, Maďarska, Ukrajiny a medzinárodných agentúr.

Maďarský štátny dozor nad jadrovou a radiačnou bezpečnosťou povolil v roku 2012 predĺženie prevádzky prvého bloku na JE Paks o 20 rokov. V súčasnej dobe prebieha proces získavania povolenia aj na predĺženie prevádzky druhého bloku, a to tiež o 20 rokov. Na JE Paks sa zároveň uskutočňujú prípravné práce na výstavbu dvoch nových blokov s ruskými reaktormi VVER.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať