Sľub Fica stále platí, ceny plynu klesnú o dvojciferné číslo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico spp plyn
Premiér Robert Fico naďalej trvá na svojom sľube o zlacnení plynu. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Sľub premiéra Roberta Fica o dvojcifernom znížení cien plynu pre domácnosti stále platí.

Predseda vlády to potvrdil na štvrtkovej tlačovej besede. „Po rozhovoroch, ktoré som viedol s predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu a po rozhovoroch s príslušnými úradmi je tento cieľ reálny. Nevidíme žiadny dôvod, prečo by sme ho nemali naplniť,“ povedal Fico.

Ceny plynu klesnú dvakrát. Najprv v budúcom roku a potom o rok neskôr. „Potvrdzujem, že súhrne za roky 2015 a 2016 máme ambíciu znížiť ceny plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo. Prvý krok chceme urobiť už teraz. Takže prvé zníženie by bolo buď od 1. januára alebo od 1. apríla budúceho roka. Druhý krok urobíme v januári 2016,“ spresnil predseda vlády.

Premiér Fico sľúbil zlacňovanie plynu pre domácnosti v júni tohto roka. Hneď po tom, ako sa štát stal jediným akcionárom v Slovenskom plynárenskom priemysle, v najväčšom dodávateľovi plynu na Slovensku. Ceny zemného plynu sa menili naposledy začiatkom tohto roka.

Od nového roka klesli ceny plynu pre domácnosti v priemere o 0,23 percenta. Najviac sa znížili ceny plynu pre domácnosti, ktoré plynom kúria, a to o 0,24 percenta. Najmenej klesli domácnostiam, ktoré plyn využívajú len na varenie, v priemere o 0,12 percenta. Ceny plynu znížil regulačný úrad aj malým podnikom. Týmto odberateľom poklesli ceny plynu o 6,53 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel