Smer chce niektorým poslancom obmedziť pred voľbami platy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Strana Smer-SD predloží pred parlamentnými voľbami návrh zákona, ktorý bude obmedzovať poberanie platu z viacerých verejných funkcií súčasne. V relácii V politike televízie TA3 to v nedeľu povedal minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Minister tak reagoval na slová poslanca NR SR Júliusa Brocku (KDH), podľa ktorého Smer-SD vyradil z programu rokovania parlamentu desať opozičných návrhov noviel a zákonov práve preto, aby mohli poslanci strany zbierať mandáty po komunálnych voľbách. Brocka pritom kritizoval, že v súčasnosti poberajú zástupcovia obce či mesta plat primátora či starostu aj plat poslanca v parlamente.

Neskršie riešenie bude podľa Richtera spravodlivejšie

Ako povedal Richter, problém plánujú riešiť. V parlamente však momentálne sú starostovia či primátori a bolo by nespravodlivé meniť podmienky a pravidlá počas hry. Z tohto pohľadu je podľa Richtera spravodlivejšie, začať riešiť tento problém až pred parlamentnými voľbami.

Zatiaľ nie je jasné, či starostovia a primátori nebudú môcť vôbec kandidovať do parlamentu alebo im obmedzia iba vyplácanie druhého platu. Richter sa prikláňa k obmedzeniu platu.

Smer si vybral podľa Brocku dôchodcov, lebo deti nevolia

Minister práce a poslanec KDH sa zároveň vyjadrili aj k novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku. Podľa Richtera sa podarilo získať viac peňazí na vianočné príspevky, pričom sústrediť sa chcú najmä na dôchodcov s najnižším dôchodkom. Ako dodal, strana Smer-SD chce sociálnejší a solidárnejší návrh zákona.

Po prvý raz by sa v ňom mali zohľadniť aj zahraničné príspevky pre dôchodcov. Brocka na to reagoval s tým, že návrh síce vylepšuje dnes platný zákon, kritizuje však, že novelu zákona riešia práve pred komunálnymi voľbami a idú ho riešiť v skrátenom legislatívnom konaní.

Brocka zároveň upozornil na fakt, že vianočný príspevok nedostávajú napríklad neúplné rodiny či ženy s deťmi počas materskej dovolenky. „Rozumiem prečo si vybrali skupinu dôchodcov. Deti totiž nevolia,“ dodal Brocka.

Podľa Richtera sociálny balíček rieši všetky vekové skupiny a nie iba dôchodcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Richter