Zmeny vo využívaní eurofondov ukončili rokovanie v parlamete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dane_daň_priznania
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Balíček zákonov predložených rezortom financií bol témou poslancov v utorok na 37. schôdzi národnej rady.

Poslanci ukončili rozpravy o daniach

Rokovanie parlamentu ukončila rozprava k návrhu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Materiál, ktorý pripravil rezort financií, upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR.

Dôvodom schválenia navrhovaného zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie (EÚ) pre nové programové obdobie 2014 až 2020. Rozprava k tomuto návrhu bude pokračovať v stredu o 9:00.

Opozícia podrobila vládu kritike

Poslanci v utorok ukončili aj rozpravu v prvom čítaní o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Opoziční poslanci podrobili návrh kritike, keď tvrdili, že opatrenia obsiahnuté v novele zvyšujú administratívnu záťaž podnikateľov a ich cieľom je iba zvýšiť príjem z daní.

Kritizovali tiež návrh na obmedzenie daňových výdavkov. Viacerí opoziční poslanci pritom avizovali, že k návrhu novely v druhom čítaní predložia pozmeňujúce návrhy. O posunutí novely do ďalšieho legislatívneho procesu by mal parlament hlasovať v stredu.

„Vidím byrokraciu a buzeráciu, ale nevidím tú druhú stranu tej pomyselnej súvahy,“ dodal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Na zvýšenú byrokraciu z tohto návrhu narážal aj poslanec Martin Chren. „Ak chcete zdierať občanov, radšej zvýšte daň o jedno percento, ako zavádzať takýto bordel do daňových zákonov,“ tvrdí.

Ministerstvo navrhlo sprísnenie daňových výdavkov

Ministerstvo financií SR v návrhu novely zákona o dani z príjmov navrhlo sprísniť definíciu daňových a nedaňových výdavkov. Tie sú podľa ministerstva rizikové z hľadiska ich zneužívania so zámerom ovplyvňovať základ dane. Taktiež chce zaviesť limity pri kúpe vozidla určeného na podnikanie.

Novinky v zákone o dani z príjmov prinášajú aj zmeny v odpisovaní hmotného majetku. Rozširuje sa počet odpisových skupín. Súčasťou zmien je aj navrhovaná podpora pre podniky zaoberajúce sa výskumom a vývojom. Cieľom zmien je podľa ministerstva podporiť podnikateľské prostredie a zvýšiť daňovú spravodlivosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky