V slovenských lekárňach chýbalo niekoľko liekov, aj inzulín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekaren,lieky
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) opätovne rozdávalo pokuty pre nedostupnosť liekov. Sankcie v celkovej výške 70 tisíc eur tentokrát udelilo štyrom farmaceutickým spoločnostiam. Pacientom chýbali lieky na zníženie cholesterolu, na poruchy trávenia a zápal kĺbov, dostať sa nevedeli ani k jednému druhu inzulínu.

Na skutočnosť, že lieky nemožno v lekárňach dostať, upozornili samotní občania. Celkovo bolo nedostupných sedem liekov, ktoré boli následne vyradené z kategorizačného zoznamu. Ako informovala riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková, za každý z nich existuje adekvátna terapeutická náhrada.

Sankcie nie sú novinkou

K sankciám nepristúpil rezort prvýkrát. Pre nedostupnosť liekov pykali farmafirmy už v minulosti. Prvú pokutu uložilo ministerstvo zdravotníctva v novembri minulého roka. Sankcia vo výške 10 tisíc eur vtedy smerovala farmafirme pre chýbajúci liek na liečbu vysokého krvného tlaku.

Následne začiatkom tohto roka vypadol z trhu liek na reumatoidnú artritídu a na cholesterol, za čo boli sankcionované dve spoločnosti. Ochudobnili sa každá o 10 tisíc eur. K rovnakému kroku pristúpilo MZ aj v júni po tom, čo chýbal liek určený na liečbu cholesterolu a epileptické záchvaty.

Ministerstvo vyšetruje ďalšie podozrivé prípady

Pre tento výpadok prišli dve farmafirmy celkovo o 40 tisíc eur. Mesiac na to smerovali ďalšie tri pokuty jednej farmafirme, ktorá nedodala lieky určené na liečbu a prevenciu krvácania u pacientov s hemofíliou, zaplatiť preto mala 30 tisíc eur.

Doposiaľ pre nedostupnosť liekov tak MZ udelilo celkovo 17 pokút v objeme 170 tisíc eur. „Ministerstvo zdravotníctva začalo aj ďalšie správne konania pre podozrenie z nedostupnosti,“ uviedla Čižmáriková. Ako upozorňuje, povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, respektíve jeho zástupcu je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR