Výdavky na základné potreby nepokryje minimálna mzda všade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Jednotlivec môže na Slovensku pokryť výdavky na základné potreby z čistej minimálnej mzdy 305 eur len v niektorých regiónoch, nie však vo väčších mestách s vyššími nákladmi na bývanie. Napríklad v Bratislave totiž musí na pokrytie výdavkov na základné potreby dosiahnuť čistý príjem aspoň 370 eur.

Vyplýva to z výsledkov medzinárodného projektu o dôstojných mzdách Living Wage, na ktorom spolupracuje Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce a holandská nezisková nadácia WageIndicator. Informovala o tom Katarína Gandžalová zo Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce.

Minimálne náklady na uspokojenie základných potrieb na Slovensku podľa výsledkov projektu dosahujú 250 eur a maximálne náklady spomínaných 370 eur.

Z medzinárodného porovnania vyplýva, že v krajinách ako Maďarsko alebo USA je minimálna mzda vyššia ako príjem potrebný na pokrytie základných životných potrieb, avšak napríklad v Bulharsku, Ukrajine, Rusku, ale tiež v susednej Českej republike nepokryje základné potreby ani v lacnejších regiónoch.

Projekt Living Wage na základe rovnakých kritérií definuje minimálnu hranicu príjmu na pokrytie výdavkov na základné potreby v rôznych krajinách a regiónoch. Informácie o výdavkoch na dôstojný život zhromažďuje priamo od ľudí cez webový dotazník vždy aktuálne a s dôrazom na regionálne rozdiely.

Na Slovensku sa informácie zhromažďujú cez portál MojPlat.sk. Odhad nákladov na pokrytie výdavkov na základné potreby jednotlivca pozostáva z nákladov na prenájom 1-izbového bytu mimo centra, stravu, ktorá zahŕňa odporúčaný denný príjem kalórií pre danú krajinu, dopravu a ostatné výdavky, ktoré tvoria 10 percent z celkových mesačných nákladov (účet za telefón, šatstvo, zábava a iné.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať