Slovensko predalo dlhopisy za vyše 200 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Slovensko po trojmesačnej pauze opäť ponúklo investorom na predaj štátne dlhopisy. V utorok sa totiž uskutočnili dve aukcie štátnych bondov splatných vo februári 2023 a v novembri 2018.

Dokopy si štát na finančných trhoch požičal 207,5 miliónov eur. Informovala o tom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

Väčšina dlhopisov je splatných v roku 2023

Väčšinu z celkovej sumy v objeme 121,5 milióna eur získal štát z predaja dlhopisov splatných v roku 2023. Takmer polovica z tejto sumy na úrovni 58 miliónov eur pritom smeruje do portfólií zahraničných investorov.

Celkový dopyt v prvej aukcii dosiahol 298 miliónov eur pri požadovanom priemernom úroku 1,2592 percenta p. a. ARDAL napokon akceptoval dopyt pri priemernej úrokovej sadzbe 1,2102 percenta p. a.

V druhej aukcii dlhopisov s kratšou splatnosťou v novembri roku 2018 bol celkový dopyt rovnako vyše dvojnásobný v objeme 205 miliónov eur.

Štát sa venuje spätným odkupom bondov

ARDAL napokon pri tejto ponuke akceptoval dopyt v sume 86 miliónov eur, z ktorého 36 miliónov eur predstavoval dopyt zo zahraničia. Priemerná požadovaná úroková sadzba bola na úrovni 0,2783 percenta p. a. Akceptovaná priemerná sadzba napokon predstavovala 0,2224 percenta p. a.

Slovensko pritom do septembra predalo v tomto roku dlhopisy za vyše 4,1 miliardy eur. V júli a v auguste ARDAL na trhu investorom štátne bondy neponúkal. Avizoval totiž, že vzhľadom na očakávané cash flow štátu do konca roka 2014 a potreby financovania štátneho dlhu sa žiadne aukcie v júli a auguste neuskutočnia.

Rovnako žiadne aukcie neplánuje ani v decembri. Na druhej strane sa však štát venuje spätným odkupom bondov splatných začiatkom budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ARDAL Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity