Fico podľa KDH potrebuje ľudí, ktorí závisia od štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlada fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania mimoriadnej 121. schôdze vlády SR na tému: Stanovisko vlády SR k návrhu Európskej komisie na rozšírenie sankcií voči Ruskej federácií. Bratislava, 4. september 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico potrebuje podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého nezamestnaných, ktorí budú naďalej závislí od štátu.

Ako povedal Hudacký pre agentúru SITA, pred parlamentnými voľbami v roku 2012 Robert Fico sľuboval, že na konsolidácii verejných financií sa budú podieľať len bohatí.

„Realita doterajšieho vládnutia je však iná. Každý rok sa zvyšuje daňovo-odvodové zaťaženie malých a stredných podnikateľov bez rozdielu. Tak je to aj teraz, keď cez novelu zákona o dani z príjmov prináša ministerstvo financií zmeny, ktoré ešte viac zhoršia podnikateľské prostredie na Slovensku,“ konštatoval.

Vláda potrebuje peniaze na plátanie dier, tvrdí Hudacký

Robert Fico potrebuje podľa Hudackého financovať svoj balíček opatrení, ktorý mu má pomôcť zotrvať na čele vlády aj po voľbách v roku 2016.

„Tak, ako vždy, keď táto vláda potrebuje peniaze na plátanie dier v rozpočte, alebo na rozdávanie pre vybrané skupiny, obracia sa na tých, ktorí vytvárajú pracovné miesta a prinášajú zdroje do štátneho rozpočtu. Preto prichádza so zmenami v oblasti odpisovania hmotného investičného majetku a obmedzovania daňových výdavkov, ktoré výrazne zaťažia hlavne malé a stredné podniky,“ upozornil Hudacký.

Cez daňové zaťaženia prídu firmy o milióny eur

Zároveň uviedol, že minulý rok vláda znížila firmám daň na 22 percent, čo im malo priniesť dodatočné zdroje na zvyšovanie zamestnanosti v sume 90 miliónov eur. Tento rok im však cez spomínané zmeny daňového zaťaženia naspäť berie viac ako 200 miliónov eur.

„Takto chce navyše získať financie do rozpočtu na financovanie svojich sociálnych balíčkov. Robí to však na úkor tvorby nových pracovných miest, ktoré by sa mohli vytvoriť, ak by firmám, malým a stredným podnikateľom, nechal viacej na svoj rozvoj a zvyšovanie zamestnanosti. Jeho cieľom je totiž nechať ľudí bez práce, aby boli aj naďalej závislí od štátu,“ vyhlásil Hudacký.

Podľa ministerstva sú daňové a nedaňové výdavky rizikové

Ministerstvo financií navrhlo v novele zákona o dani z príjmu sprísniť definíciu daňových a nedaňových výdavkov. Tie sú podľa ministerstva rizikové z hľadiska ich zneužívania so zámerom ovplyvňovať základ dane.

Taktiež chce zaviesť limity pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Zmení sa i odpisovanie hmotného majetku. Rozširuje sa počet odpisových skupín. Rezort financií k navrhovaným zmenám dostal viac ako 600 pripomienok. Po ich prehodnotení viac-menej trvá na svojom a žiadne výraznejšie ústupky neavizuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján HudackýRobert Fico