Únia pomôže výrobcom potravín, ktorých zasiahnu sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Košík and potraviny
Foto: telegraph.co.uk

BRUSEL 18. septembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia Európskej únie sa dohodli na nových opatreniach, ktoré by mali pomôcť producentom potravín zasiahnutých ruským zákazom dovozu poľnohospodárskych produktov. Detaily týchto opatrení zverejnia v najbližších dňoch. Vyhlásila to Európska komisia (EK).

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Po utorňajšej diskusii so zástupcami 28 členských štátov EÚ dokončuje komisia presné znenie a rozpočet nového programu kompenzácie, uviedol hovorca EK Roger Waite. „Oficiálne zverejnenie sa očakáva na začiatku budúceho týždňa, nové pravidlá vstúpia do platnosti okamžite,“ povedal Waite.

EÚ ročne exportuje do Ruska zhruba 10 % zo svojho celkového predaja poľnohospodárskych výrobkov, čiže približne 11 mld. eur. Ruské embargo postihlo tovary v hodnote 5 mld. eur, informovala EK. V súvislosti s tým komisia oznámila už skôr pomoc výrobcom vo výške 125 mil. eur, ktorá by im mala pomôcť vyrovnať sa s nadbytkom produkcie, ktorý oslaboval trhy. Nové opatrenia budú doplnkom k predchádzajúcemu programu pomoci.

Predstavitelia EÚ budú analyzovať exporty produktov v období od septembra do decembra minulého roka, vrátane exportu citrusových plodov, jabĺk, hrušiek, ďalšieho ovocia a niektorej zeleniny, aby mohli predpokladať, kam bude daná pomoc smerovať.

Rusko zakázalo dovoz potravín z EÚ, USA, Kanady, Austrálie a Nórska siedmeho augusta tohto roka. Stalo sa tak po tom, čo únia prijala voči nemu opatrenia v nadväznosti na ukrajinskú krízu a zostrel lietadla nad Ukrajinou. Ruské embargo sa týka mäsa, mliečnych produktov, ovocia a zeleniny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia