Ruská ekonomika môže vzrásť, v budúcnosti však hrozí recesia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Graf_peniaze_ekonomika
Foto: SITA/AP

MOSKVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Ruská ekonomika by mala počas zostávajúcich mesiacov tohto roka posilniť o 0,1 až 0,2 percenta. Očakáva to minister hospodárstva Alexej Uljukajev, ktorý vo štvrtok na rokovaní vlády tiež uviedol, že ekonomika krajiny v období od januára do augusta vzrástla o 0,7 percenta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Jeho vyhlásenie prišlo iba dva dni po tom, ako bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin povedal, že ruská ekonomika by mohla oslabiť o tri až štyri percentá v prípade, že západné krajiny sprísnia sankcie voči Rusku tak, že budú podobné ako sankcie zavedené voči Iránu. „Nevylučujem, že ak prídu ďalšie tvrdšie sankcie… ruská ekonomika sa dostane do recesie, ktorá nepotrvá rok, ale možno dva,“ vyhlásil Kudrin.

Moskva čelí sankciám vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Sankcie zo strany Západu už znemožnili niektorým najväčším ruským firmám prístup k financovaniu na západných trhoch. Sankcie sa už tiež dotkli technológií, ktoré sú nevyhnutné pre ďalší rast produkcie ropy v Rusku.

Sankcie voči Iránu sa napríklad dotýkajú tamojšieho bankového sektora, ktorému zablokovali prístup k systému medzinárodného bankového platobného styku SWIFT a obmedzenia platia aj pre iránsky export ropy.

Európska banka potvrdila predikciu nulového rastu

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok uviedla, že západné sankcie voči Rusku aj odvetné opatrenia Kremľa budú negatívne vplývať na ruskú ekonomiku. Banka potvrdila svoju májovú predikciu, že ekonomika krajiny za tento rok vykáže nulový rast, hoci v prvom polroku sa vyvíjala trochu lepšie, ako sa očakávalo.

V roku 2015 ruský hrubý domáci produkt (HDP) v dôsledku sankcií podľa EBOR o 0,2 percenta klesne. Ešte v máji banka predpovedala, že ruské hospodárstvo v budúcom roku o 0,6 percenta posilní.

Sankcie voči Rusku sú vraj osobitne silné

EBOR vo svojej najnovšej predikcii konštatovala, že sankcie, ktoré Európska únia ohlásila v septembri, sú osobitne silné, keďže sa dotýkajú ropného sektora, ktorý je základom ruskej ekonomiky. Podľa banky sankcie negatívne vplývajú na podnikateľskú dôveru v Rusku a prispievajú k odlevu kapitálu.

EBOR poznamenáva, že ruské firmy musia do konca roka 2015 uhradiť splátky svojich zahraničných dlhov v sume zhruba 190 miliárd dolárov. Keďže si nemôžu požičať na zahraničných trhoch, ruské devízové rezervy, ktoré sú v objeme 465 miliárd dolárov, sa môžu dostať pod tlak a úrokové sadzby sa pravdepodobne budú musieť opäť zvýšiť.

Podľa EBOR ruský zákaz dovozu potravín zo západných štátov by mohol zvýšiť infláciu v krajine o jeden až dva percentuálne body. Zákaz preletu lietadiel západných firiem cez ruské územie podľa banky postihne aj Rusko aj západné štáty.

Tento zákaz môže spoločnosti Aeroflot spôsobiť ročné škody v sume 300 miliónov dolárov v dôsledku straty poplatkov. Európske letecké firmy môžu pocítiť zvýšenie nákladov v objeme niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexej Kudrin