Hlasy Škótov priniesli investorom úľavu a ekonomickú istotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Škóti odmietli nezávislosť, Spojené kráľovstvo je zachované
Škóti vo štvrtkovom referende odmietli nezávislosť svojej krajiny od zvyšku Spojeného kráľovstva. Po vyhlasení výsledkov takmer polovica Škótov smútila a viac ako polovica sa radovala. Foto: SITA/AP

LONDÝN 19. septembra (WEBNOVINY) – Hlasovanie Škótska za to, aby zostalo súčasťou Veľkej Británie, prinieslo úľavu tým, ktorí investujú do britských finančných aktív. „Hlasovanie odstraňuje veľkú politickú a ekonomickú neistotu,“ vyhlásili v piatok analytici banky HSBC.

Obrazom:

Martin Gilbert, generálny riaditeľ Aberdeen Asset Management, uviedol, že britskí investori „privítajú zmenšenie neistoty“. Konštatoval, že obe strany sa teraz musia spojiť a jednotne smerovať vpred. Dodal, že bez ohľadu na výsledok referenda by Škótsko mohlo smerovať k „prosperujúcej budúcnosti“.

Lloyds Banking Group v piatok vyhlásila, že si v Škótsku ponechá „významnú prítomnosť“ a sústreďuje sa na podporu poskytovania úverov na nákupy domov a firmám. Banka Lloyds sídliaca v Edinburghu bola jednou z piatich peňažných ústavov, ktoré minulý týždeň uviedli, že presunú svoje sídla alebo činnosť do Anglicka, ak by Škóti hlasovali za nezávislosť.

„Skupina je hrdá na svoje silné škótske dedičstvo. Naďalej sa úplne sústreďujeme na podporu domácností a firiem v Škótsku rovnako ako vo zvyšku Spojeného kráľovstva,“ povedal hovorca banky.

Britská centrálna banka nevydá nijaké vyhlásenie po tom, ako škótski voliči v referende o nezávislosti rozhodli, že ich krajina zostane súčasťou Veľkej Británie. Povedal to v piatok hovorca Bank of England (BoE). Guvernér banky Mark Carney pred hlasovaním povedal, že BoE má záložný plán pre prípad, že by v referende zvíťazili stúpenci samostatnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie BoE Britská centrálna banka