Strojári Way Industries opäť štrajkovali, chcú doplatiť mzdy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zamestnanci WAY Industries štrajkovali
Pochod zamestnancov spoločnosti WAY Industries mestom Krupina počas hodinového výstražného štrajku. (4. september 2014) Foto: SITA/Ján Viazanička

KRUPINA 19. septembra (WEBNOVINY) – Strojári z krupinskej firmy Way Industries v piatok po dvoch týždňoch opäť štrajkovali za doplatenie svojich miezd a zastavenie prepúšťania. Kým štvrtého septembra zorganizovali hodinový, aktuálne to bol dvojhodinový štrajk s protestným pochodom centrom Krupiny. Zúčastnilo sa však na ňom menej zamestnancov než na prvom štrajku, zhruba 80.

Ako informoval odborový predák Jozef Miškolci, s vedením firmy odborári rokovali naposledy vo štvrtok, no nedospeli k žiadnej dohode. „Naše požiadavky sa nezmenili, požadujeme dve veci – zastaviť prepúšťanie a doplatiť osobné ohodnotenie za mesiac jún a júl. Trváme na tom, aby osobné ohodnotenia vyplatili okamžite. Vedenie to však podmieňuje splnením plánu,“ povedal Miškolci. Ďalšie nátlakové akcie budú podľa neho závisieť aj od ochoty zamestnancov zapojiť sa do nich.

Štrajk už nemá čo poškodiť

Predseda odborového zväzu KOVO Emil Machyna dodal, že ďalší postup bude závisieť aj od očakávaného efektu akcií. „Ak ekonomika je zlá, musíme meniť taktiku a robiť iné kroky. Ak ekonomicky je firma na dne, štrajk nemá zmysel, lebo už nie je čo poškodiť. Možno by pomohlo dať podnik do reštrukturalizácie,“ povedal Machyna.

Dodal, že zamestnanci vedia určitý čas počkať na doplatenie osobných ohodnotení, na ktoré majú nárok podľa pracovných zmlúv. Ale potrebujú, aby im vedenie poskytlo reálne garancie a nie iba prísľub podmienený hospodárskymi výsledkami. „Za hospodársku situáciu v podniku je zodpovedný manažment, nie ľudia,“ povedal Machyna.

Vedenie považuje štrajk za porušenie pracovných povinností

Vedenie firmy Way Industries považuje podľa jej hovorcu Petra Benčurika piatkový štrajk za svojvoľné opustenie pracoviska niektorými zamestnancami, ktoré bude nekompromisne riešiť v intenciách Zákonníka práce, kolektívnej zmluvy a pracovných zmlúv.

„Odmietnutím pracovať ohrozujú vybraní zamestnanci nielen svoje mzdové nároky, ale aj plnenie dohodnutých zákaziek a celkový chod spoločnosti. Spoločnosť Way Industries trvá na svojom prísľube doplatiť pohyblivú zložku mzdy tak, ako to vyplynulo z posledných vzájomných prerokovaní. Fixný počet zamestnancov však nie je možné garantovať, nakoľko stav zamestnanosti vo firmách je závislý od napĺňania obchodných kontraktov,“ uviedol Benčurik.

Strojárska spoločnosť Way Industries

sa zameriava na stavebnú a odmínovaciu techniku. Vyrába šmykom riadené nakladače Locust, oceľové konštrukcie, bezpečnostné systémy a odmínovacie zariadenie Božena. Aktuálne podľa Benčurika zamestnáva 266 ľudí a ich priemerná hrubá mzda je 758 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Emil Machyna