Fitch potvrdil rating USA, Moody's spoľahlivosť Francúzska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Amerika vlajka usa
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 21. septembra (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Spojeným štátom americkým dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej aj domácej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom.

Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra tiež potvrdila na úrovni AAA. Stropný rating krajiny Fitch potvrdil tiež na stupni AAA a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1+.

Úloha dolára nie je podkopaná

USA majú bezpríkladnú finančnú flexibilitu ako emitent poprednej rezervnej meny a ako domov najväčších a najlikvidnejších kapitálových trhov na svete. To znamená, že rating USA môže tolerovať vyššiu úroveň deficitu verejných financií, ako ratingy iných krajín s hodnotením úverovej spoľahlivosti na stupni AAA, uviedla agentúra.

Objem amerických štátnych cenných papierov, ktoré vlastnia zahraniční majitelia, rastie každý mesiac od októbra 2013, kedy bola v krajine krízová situácia v otázke stropu štátneho dlhu. To signalizuje, že rola amerického dolára nie je podkopaná, konštatoval Fitch.

Dynamika aj produkcia

Agentúra ďalej uviedla, že ekonomika USA je veľká, bohatá a diverzifikovaná a hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa podľa parity kúpnej sily je vyšší ako je stredná úroveň HDP na obyvateľa v iných štátoch s ratingom AAA.

Americká ekonomika je jednou z najproduktívnejších, najdynamickejších a technologicky najvyspelejších vo svete, konštatovala agentúra. Dodala, že v USA sa dosiahla silná fiškálna konsolidácia. Preto prognózuje, že deficit rozpočtu federálnej vlády za účtovný rok 2014 klesne na úroveň 2,9 percenta HDP z výška 4,1 percenta HDP, na ktorej bol za účtovný rok 2013.

Moody’s potvrdil úverovú spoľahlivosť Francúzska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s ponechala rating francúzskej vlády na druhom najvyššom stupni v rámci svojej škály. Upozornila však, že výhľad je negatívny vzhľadom na ťažkosti pri realizácií reforiem. Agentúra v piatok večer potvrdila rating záväzkov Francúzska na úrovni Aa1, hoci vláda krajiny minulý týždeň priznala, že neplní svoje ciele v oblasti deficitu verejných financií.

Agentúra Moody’s konštatovala, že veľkosť a bohatstvo francúzskej ekonomiky v kombinácií s terajšími mimoriadne nízkymi nákladmi na požičiavanie zatiaľ odôvodňujú ponechanie ratingu na terajšej úrovni. „Moody’s pravdepodobne rating záväzkov francúzskej vlády zníži, ak by opäť oslabila dôvera agentúry voči schopnosti vlády prijať nevyhnutné opatrenia v oblasti fiškálnej konsolidácie a štrukturálnych ekonomických reforiem,“ uviedla agentúra vo vyhlásení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Fitch RatingsMoody's