Na Slovensko tečie viac plynu, Rusi korigujú pokles dodávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajiny
Potrubie plynovodu Vojany - Užhorod. Vojany, 28. apríl 2014. Foto: SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 21. septembra (WEBNOVINY) – Situácia s dodávkami zemného plynu na Slovensko z Ruska sa upokojuje. Po tom, čo minulý týždeň evidoval Slovenský plynárenský priemysel (SPP) znížené dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu o štvrtinu, v nedeľu to bolo už len o 10 percent.

„Aj naďalej v plnej miere garantujeme dodávky pre všetkých našich zákazníkov,“ informoval hovorca SPP Peter Bednár.

Slovenskí plynári zaznamenali na slovensko-ukrajinských hraniciach pokles dodávok plynu pred zhruba týždňom a pol. Vtedy dostával slovenský dominantný dodávateľ plynu o 10 percent menej plynu, ako si objednal. Neskôr sa pokles dodávok zvýšil až na zhruba 25 percent.

Znížený ‚prítok‘ plynu mali aj Poliaci či Nemci

Ako informoval po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Pavol Pavlis, za zníženými dodávkami plynu mali byť technické problémy na ruskej strane. To bolo podľa neho oficiálne stanovisko ruskej spoločnosti Gazprom. Niektorí najvyšší slovenskí predstavitelia však hovorili aj o možnosti, že zníženými dodávkami plynu sa chcú Rusi mstiť za sankcie, ktoré voči nim prijala Európska únia.

Znížené dodávky plynu zaznamenali okrem Slovákov aj Poliaci, Nemci či Rakúšania. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller vo svojom stanovisku k nižším dodávkam plynu uviedol, že išlo o takzvané dodatočné objemy.

Stabilné dodávky do Európy

„Niet pochýb o tom, že potom, ako sme doplnili požadované objemy plynu do našich rezervných skladov, budeme schopní splniť ďalšie požiadavky našich európskych zákazníkov,“ uviedol Miller. Gazprom podľa jeho slov poskytoval a bude poskytovať stabilné denné dodávky do Európy, ktoré sú v súlade so zmluvnými záväzkami spoločnosti.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Pavlis