Británii potvrdili rating v reakcii na škótske referendum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škótsko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. septembra (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s potvrdila Veľkej Británii rating vládnych záväzkov na úrovni Aa1 so stabilným výhľadom.

Rozhodnutie agentúry potvrdiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie nasleduje po tom, ako škótski voliči v referende rozhodli, že ich krajina zostáva súčasťou Veľkej Británie.

Obrazom: Škóti odmietli nezávislosť, Spojené kráľovstvo je zachované

Terajší inštitucionálny a fiškálny rámec Británie sa tak zachováva. Hoci budúce politické procesy pravdepodobne povedú k ďalšej decentralizácii právomoci a určitým zmenám vo fiškálnych transferoch, ratingová agentúra nepredpokladá, že to bude mať významný vplyv na kvalitu britských inštitúcií alebo na fiškálnu silu Británie.

Medzinárodná ratingová agentúra S&P potvrdila rating Maďarska na stupni BB/B so stabilným výhľadom. Konštatovala však, že do roku 2016 predpokladá reálny nulový rast objemu úverov v ekonomike krajiny.

„Mohli by sme rating zvýšiť, ak vláda bude pokračovať v politike, ktorá povzbudzuje investície a udržateľný hospodársky rast,“ poznamenala agentúra. Dodala však, že rating Maďarska by mohla znížiť, ak ekonomické zotavovanie krajiny zoslabne výraznejšie, ako očakáva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Moody's