Konzervatívne investovanie zarobí viac ako termínovaný účet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Proxenta

Kým sa človek dostane k investovaniu, zvyčajne má skúsenosť so zhodnocovaním peňazí cez termínované vklady, ktoré pred časom poskytovali zaujímavý úrok. Dnes sú však úroky na termínovaných vkladoch na historických minimách. Čoraz viac ľudí sa tak snaží nájsť iný spôsob, ako svoje peniaze zhodnotiť.

BRATISLAVA 24. septembra (WBN/PR) – V spoločnosti prevláda názor, že investovanie je iba vysoko riziková záležitosť a nie je určená každému. Údajne je výsadou bohatých a investorom sa môže stať len človek, ktorý má na konte našetrené nemalé úspory. Nič z toho však neplatí. Investorom môže byť naozaj takmer každý, kto má voľné finančné prostriedky a je ochotný vzdať sa ich na určitý čas s cieľom, aby sa mu zhodnotili.

Spôsobov, ako zabezpečiť, aby nám peniaze zarábali, je niekoľko. Kým sa človek dostane k investovaniu, zvyčajne má skúsenosť so zhodnocovaním peňazí cez termínované vklady, ktoré ešte pred časom poskytovali zaujímavý úrok. Dnes sú však úroky na termínovaných vkladoch na historických minimách. Čoraz viac ľudí sa tak snaží nájsť iný spôsob, ako svoje peniaze zhodnotiť. Obzerajú sa po dôveryhodných partneroch, ktorí im v tom pomôžu.

Nie je partner ako partner

Mnoho ľudí považuje prvý výnos z investovania za dôkaz kvality investičnej príležitosti či investičného partnera, no nemusí tomu tak vždy byť. Ešte nie tak dávno bolo veľmi obľúbenou praxou investičných podvodníkov a šarlatánov, že hoci investícia nič nezarobila, aj tak vyplatili neexistujúci výnos. Klient tak nadobudol pocit, že je o jeho peniaze dobre postarané, opätovne investoval – často oveľa väčšie peniaze, a ako to dopadlo, je všetkým dobre známe. Pri výbere partnera preto netreba brať do úvahy len prvý výnos, ale najmä znalosť toho, do akých produktov a projektov spoločnosť peniaze investuje, ako aj jej plánované investičné zámery. Pomôcť vám môžu odporúčania od priateľov a poznanie možností diverzifikácie rizika, a to nielen medzi rôzne investičné nástroje, ale aj medzi investičné spoločnosti rôzneho zamerania a veľkosti. Po čase zistíte, ako ktorá spoločnosť pracuje, aké výsledky prináša a akým spôsobom komunikuje s klientmi. Na základe toho sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť, komu zveríte svoju dôveru a kto sa stane vaším investičným partnerom.

Investovanie je o kompromisoch

Neexistuje žiadny ideálny scenár investovania, ktorý zaručí vysoký príjem a zároveň pokojný spánok. Cenou za stabilitu býva nízky výnos, odmenou za podstúpené riziko môžu (ale nemusia) byť stúpajúce percentá. Preto je pred investovaním potrebné poradiť sa s odborníkom o tom, akú sumu chcete investovať, čo od investície očakávate a do akej miery ste či nie ste ochotní riskovať. V prípade, že nechcete podstúpiť veľké riziko, treba si vybrať konzervatívny spôsob investovania do zmeniek alebo dlhopisov, pri ktorých máte fixný výnos, pričom v niektorých prípadoch je možné dať si ho vyplatiť aj vopred. Ak chcete podstúpiť istú mieru rizika za cenu vyššieho výnosu, môžete sa zamerať na investovanie napríklad do fondov, na burze, resp. na private equity, teda nákup podielu vo firme, o ktorej usúdite, že má perspektívu rozvíjať sa. V takýchto prípadoch vie byť výnos vyšší ako pri konzervatívnom investovaní, nikdy však nič nie je isté.

Foto: Proxenta

Investovanie s finančnou skupinou PROXENTA

PROXENTA je finančná skupina, z čoho vyplýva, že ide o viacero spolupracujúcich firiem, ktorých cieľom je vytvárať hodnotu a produkovať zisk. Na slovenskom a českom trhu pôsobí od roku 2009. Za toto obdobie sprostredkovala svojim klientom konzervatívne investície do partnerských a vlastných projektov vo výške takmer 100 miliónov eur. Okrem vlastných prostriedkov investuje aj peniaze svojich klientov, ktorí ako protihodnotu dostanú cenné papiere. Zhodnocovanie kapitálu, emitovanie cenných papierov, ich umiestňovanie, správa a obchodovanie s nimi sú rozličné činnosti, ktoré nemôže pokryť jediný subjekt, preto finančná skupina potrebuje na svoje fungovanie viac firiem, pričom na niektoré z činností je potrebné osobitné povolenie Národnej banky Slovenska.

Vlastné produkty aj projekty

V rámci finančnej skupiny PROXENTA investujete výlučne do jej projektov a produktov. Ponúka vlastný zmenkový a dlhopisový program, prípadne produktové balíky s fixným výnosom od 6,5 až do 10 percent ročne s obdobím investície 1 až 3 roky. Medzi jej projekty patria napríklad úspešne realizovaný projekt nájomného bývania Andovce, aktuálne bežiaci projekt komerčného bývania v Nitre Dúhové bývanie alebo ďalšie pripravované projekty, či už komerčného, alebo nájomného bývania v Bratislave a ďalších mestách.

Vzťah založený na dôvere

Investovania sa netreba báť. Vďaka nemu môžu úspory, ktoré nepoužívate, pracovať a zhodnocovať sa. Základom úspechu je len vybrať si spoľahlivého partnera s dobrými investičnými produktmi a projektmi, ktorý vám v tom poradí.

POVEDALI …

Naša spolupráca s Proxentou je obojstranne prospešná a založená na vzájomnej dôvere. Vďaka môjmu investičnému poradcovi som pravidelne a veľmi konkrétne informovaný o pripravovaných produktoch, ako aj o plánovaných projektoch a produktoch do budúcnosti. Vytvára sa mi tak vhodná príležitosť pre plánovanie použitia mojich voľných investičných prostriedkov.

Juraj Porázik, spoločník, SLOVDEKRA

S finančnou skupinou PROXENTA spolupracujeme na profesionálnej úrovni. Som spokojný s prístupom jej zamestnancov a informovanosťou o priebežnom stave mojich investícií, ako aj nových možnostiach pre ďalšie investovanie.“

Ing. Peter P. Koval, konateľ, KOPER International

www.proxenta.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia