Grécko už nechce finančnú pomoc od Európskej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grecko
Foto: Facebook/greece

BERLÍN, ATÉNY 23. septembra (WEBNOVINY) – Grécky premiér Antonis Samaras očakáva, že jeho krajina prestane prijímať zahraničnú núdzovú pomoc skôr, ako je naplánované. Povedal to v utorok po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

„Musíme sa stať normálnou krajinou a preukázali sme, že sme spoľahliví a dokážeme stáť na svojich vlastných nohách,“ uviedol grécky premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou. Samaras odmietol dohady o tom, že chce „rozvod“ s Medzinárodným menovým fondom (MMF), ale prvýkrát verejne pripustil, že Grécko by sa mohlo vzdať časti finančnej pomoci zo strany MMF.

„Som presvedčený, že táto spolupráca sa ukončí skôr, ako sa naplánovalo. Ak sa to stane, bude to úspech, nie rozvod,“ konštatoval predseda gréckej vlády. Vyjadril pritom presvedčenie, že Atény si určite samy dokážu od budúceho roka zabezpečiť financie.

Poskytovanie pomoci Grécku zo strany eurozóny sa má skončiť v decembri 2014 a pomoc zo strany MMF je naplánovaná do prvého štvrťroka 2016. Balíček pomoci Aténam od EÚ a MMF v sume 240 miliárd eur drží Grécko nad hladinou od druhej polovice roka 2010.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antónis Samarás
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond