Smer zamietol Hlinove návrhy, neklesne ani DPH na potraviny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Potraviny
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Poslanci vládneho Smeru-SD v stredu zamietli viacero návrhov Alojza Hlinu.

Nezaradený poslanec v novele zákona o dani z pridanej hodnoty navrhoval znížiť DPH na základné potraviny v čerstvom stave z 20 na desať percent. „Je lepšie mať lacnejšie potraviny ako cestovať vlakom zadarmo,“ neúspešne argumentoval Hlina.

Nižšia sadzba dane sa mala týkať základných čerstvých potravín v nespracovanom stave – ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka, prírodnej vody a minerálok, vajec, masla a chleba.„Ľudia na Slovensku sa ničím neprevinili za to, aby museli platiť jednu z najvyšších DPH za čerstvé potraviny v Európe,“ konštatoval opozičný poslanec.

Nižšia DPH na nespracované potraviny by podľa neho pomohla spotrebiteľom, keďže ceny základných potravín by sa znížili, rovnako by pomohla aj výrobcom a spracovateľom potravín. „V dlhodobom horizonte to môže pomôcť aj zdravotnému stavu obyvateľstva,“ poznamenal poslanec.

Hlina už nižšiu DPH na potraviny presadzoval na júnovej schôdzi prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o DPH, nenašiel však dostatočnú podporu poslancov.

Environmentálny ombudsman nebude

Slovensko nebude mať ani environmentálneho ombudsmana. Parlament zamietol aj novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Hlina presadzoval zriadiť túto funkciu.

Environmentálny ombudsman mal pôsobiť ako nezávislý orgán, ktorý sa podieľa na ochrane životného prostredia pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody. Environmentálneho ombudsmana mal vymenúvať minister životného prostredia a to na návrh Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Alojz Hlina
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Návrhy kandidátov na environmentálneho ombudsmana by mohli výboru národnej rady predkladať poslanci, profesijné inštitúcie a občianske združenia pôsobiace v oblasti ochrany životného prostredia. Funkčné obdobie ochrancu životného prostredia by malo byť päť rokov.

Výkon funkcie environmentálneho ombudsmana by bol nezlučiteľný s výkonom funkcie prezidenta, poslanca Národnej rady SR, člena vlády, vedúceho alebo predsedu ústredného orgánu štátnej správy SR. Environmentálny ombudsman by nesmel popri výkone funkcie vykonávať žiadnu inú platenú funkciu, podnikať ani vykonávať inú zárobkovú činnosť s výnimkou správy vlastného majetku.

Na environmentálneho ombudsmana by sa mohol podľa Hlinu obrátiť každý, kto sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody sa porušil zákon. Každý rok by ochranca životného prostredia do parlamentu predkladal správu o svojej činnosti.

Exekučné konania nezlacnejú

Vládny Smer-SD v stredu nepodporil ani zlacnenie exekučných konaní pre dlžníkov, keď neschválil novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Hlina chcel návrhom oslobodiť súdnych exekútorov od dane z pridanej hodnoty, ale len v prípadoch, keď vykonávajú exekúciu voči fyzickej osobe, ktorá nie je podnikateľom.

Myšlienku oslobodiť trovy exekúcie od dane z pridanej hodnoty vítala aj Slovenská komora exekútorov (SKE). „Oslobodenie trov exekúcie od dane z pridanej hodnoty znamená výrazné zlacnenie exekúcie. Daň z pridanej hodnoty dnes predstavuje pre dlžníka ďalšiu sankciu zo strany štátu,“ argumentoval prezident SKE Miroslav

Hlina návrh na zlacnenie exekučných konaní po prvý raz predložil do Národnej rady SR v máji, po prerokovaní ho vtedy stiahol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina
Firmy a inštitúcie SMER-SDVláda SR