Ruská ekonomika podľa Svetovej banky smeruje k stagnácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruská vlajka
Ruská vlajka Foto: SITA/AP

MOSKVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Ruská ekonomika smeruje k stagnácii, pričom jej rast v období od roku 2014 do roku 2016 neprekročí hranicu 0,5 percenta ročne. V stredu to vyhlásila Svetová banka. Pod tento vývoj sa podľa banky podpíše ukrajinská kríza, absencia štrukturálnych reforiem a neistá hospodárska politika. Podľa základného scenára Svetovej banky rast ruskej ekonomiky bude pravdepodobne v tomto roku v súlade s vládnou prognózou, ktorá počíta s rastom na úrovni 0,5 percenta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V ďalších rokoch však Svetová banka odhaduje ruskej ekonomike podstatne pomalší rast než vláda. Podľa banky si ekonomika Ruska v roku 2015 pripíše 0,3 percenta a v roku 2016 by mala stúpnuť o 0,4 percenta. Vládna prognóza však odhaduje rast ruskej ekonomiky na 1,2 percenta v roku 2015 a na dve percentá v roku 2016.

„Neveríme, že rast investícií bude tak výrazný, ako verí vláda,“ povedala Birgit Hanslová, analytička Svetovej banky pre Rusko. „Predpoklad je, že budú investovať monopoly… my očakávame slabší investičný impulz,“ doplnila. Svetová banka taktiež počíta s tlmeným rastom spotreby nasledujúcich rokoch, čo bude hlavnou brzdou pre ruskú ekonomiku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Svetová banka